Dostupni linkovi

Tetris, Doom i Mario prvi 'stanari' Kuće slavnih video igara


Ilustracija
Ilustracija

Među igrama koje će prve biti uvrštene u novootvorenu Kuću slavnih video igara su Pong, koja je milione korisnika uvela u ovu vrstu elektronske zabave, Doom koja je pokrenula raspravu o ulozi igara i nasilja u društvu i Super Mario Bros čiji je debeljuškasti brkajlija ugrozio čak i popularnost Mikija Mausa.

Prvih šest igara koje ulaze u Kuću slavnih potiču iz različitih perioda i platformi, ali je svima zajedničko to da su imale snažan uticaj na industriju video igara, popularnu kulturu i društvo u celini, navodi se u saopštenju "Strong National Museum of Play" iz Njujorka.

Pored igrice Pong, koja se pojavila 1972, Doom iz 1993. i Super Mario Bros iz 1985, uvrštene su i arkadna igrica Pac-Man iz 1980, ruska "Tetris" iz 1984. i "World of Warcraft" iz 2004. koja je uvukla milione gejmera u svoj onlajn virtualni svet.

Novoosnovana Kuća slavnih video igara osnovana je kako bi se odalo priznanje industriji koja može da se mjeri sa Holivudom.

Opisan kao muzej igre, Strong, u okviru kog se nalazi i Kuća slavnih igračaka, već godinama čuva i prikuplja igre i predmete vezane za ovu vrstu zabave.

Prve "stanare" Kuće slavnih igara izabrao je žiri sastavljen od novinara, univerzitetskih profesora i stručnjaka za istoriju video igara na osnovu liste od 15 finalista, medju kojima su bili "Angry Birds", "FIFA'', "The Legend of Zelda''. "Minecraft'', "The Oregon Trail'', "Pokemon'', "The Sims'', "Sonic the Hedgehog'' i "Space Invaders''.

Više od 150 miliona Amerikanaca danas igra video igre, od kojih 42 odsto više od tri sata nedjeljno. Prošle godine, industrija je prodala više od 135 miliona igara i ostvarila obrt od preko 22 milijarde dolara, ističe se u izveštaju Udruženja softver zabave.

XS
SM
MD
LG