Dostupni linkovi

Teški metali stigli do Drine


Reka Drina
Reka Drina

Nove obilne padavine u zapadnoj Srbiji ponovo su iz nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku kod Loznice pokrenule velike količine jalovine, koja u sebi sadrži ogromnu koncentraciju teških metala i drugih kancerogenih sastojaka. Zagađenje je stiglo do Drine, a prema najnovijim analizama Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, u rekama Korenita i Jadar pronađeni su olovo, živa, arsen, kadmijum i druge hemikalije opasne po zdravlje i život ljudi.

Četiri meseca, nakon što su majske bujice izazvale pucanje brane na jalovištu nekadašnjeg rudnika Stolice, nove obilne padavine u zapadnoj Srbiji ponovo su pokrenule jalovinu i izazvale izlivanje opasnih materija u vodotokove u tom kraju.

Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice za ekologiju, kaže za Radio Slobodna Evropa da najnovije analize, koje je uradio Zavod za javno zdravlje u Šapcu, potvrđuju da je u pitanju ekološka katastrofa izazvana izlivanjem velikih količina teških metala.

„Pojedini metali u vodotokovima od Kostajničke reke, preko Korenite i Jadra su uvećani 290 puta, odnosno nekoliko hiljada procenata više od maksimalnih graničnih vrednosti. To su uglavnom gvožđe, olovo, antimon, arsen, živa, nikal, bakar i kadmijum koji je najkarcenogeniji od njih“, kaže Dobrić.

Tim povodom u Loznici je održana vanredna sednica Gradskog veća kojoj su prisustvovali predstavnici susednih opština Krupanj, Bogatić i Šabac sa koje je stanovništvu u priobalju tih reka upućeno obaveštenje o načinu upotrebe vode, voća, povrća, divljači i ribe sa tog područja, zbog opasnosti pozdravlje ljudi.

„U ovom momentu su najugroženiji životi ljudi kod kojih se preko lanca ishrane teški metali kumuliraju i talože se u organima“, kaže Dobrić.

Prema navodima našeg sagovornika opasno su ugroženi flora i fauna zagađenih reka, koja će, prema njegovim procenama u veoma kratkom roku potpuno nestati, a prvi znaci ekološke katastrofe već su vidljivi na njihovim obalama.

„Svi mi znamo šta je vrba. To je biljka kojoj je, malte ne, dovoljna samo voda. Vrbe se suše pored pored Korenite i Jadra“, kaže on.

Dobrić odbacuje izjave pojedinaca koji žele da minimizirau ovu ekološku katastrofu navodeći da će navodno velike količine vode u Drini, Savi i Dunavu razblažiti teške metale. On tvrdi da će oni ostati u našim najvećim rekama veoma dugo.

„Slobodno se može reći da su Korenita i Jadar puni sedimenta teških metala koji će voda nositi dalje sigurno u narednih 100 godina“, zaključuje Dobrić.

Zbog svega toga Gradsko veće Loznice je uputilo zahtev Vladi Srbije za hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama.

XS
SM
MD
LG