Dostupni linkovi

Terorizam ne pripisivati nijednoj verskoj zajednici


Muftija Muhamed Jusufspahić i vladika bački Irinej, Novi Sad, 26. novembar 2015
Muftija Muhamed Jusufspahić i vladika bački Irinej, Novi Sad, 26. novembar 2015

Terorizam i vojne akcije u svetu ne mogu da se pripišu ni islamskoj ni hrišćanskoj zajednici, poručili su vladika bački Irinej i muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić nakon sastanka u Novom Sadu. Predstavnik Islamske zajednice Srbije posetio je u četvrtak Novi Sad gde se sastao sa čelnicima grada i univerziteta.

Muftija Muhamed Jusufspahić je u Novi Sad došao u oproštaju posetu pre nego što odlazi u Saudijsku Arabiju gde je postavljen za ambasadora Srbije.

On je nakon sastanka sa predstavnicima grada i Univerziteta posetio i vladiku bačkog Irineja. Predstavnik Srpske pravoslavne crkve je nakon sastanka naglasio da je pogrešno pripisati terorizam bilo kojoj veri.

Susret u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Susret u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

“Saglasni smo da je potpuno pogrešno poistovećivanje ili pripisivanje nasilnog ponašanja islamskoj veri zbog postupaka terorista u pojedinim zemljama, kao što je pogrešno i pripisivanje politike velikih zapadnih sila na Bliskom i Srednjem istoku hrišćanstvu”, rekao je on.

Predstavnik Islamske zajednice Srbije je naglasio da su odnosi između dve verske zajednice dobri i da će i u buduće nastaviti saradnju.

“Mi smo saradnici u pogledu toga da Boga pronosimo i da ga nikada ne zaboravimo. Vladika Irinej je već podržao islamsku zajednicu kada nam je bilo teško i kada su nas okrivljavali za nasilje po Zapadnoj Evropi, ali saradnja treba da se nastavi i u običnim životnim prilikama kada treba da se radujemo“, rekao je muftija.

On je naglasio da su mnogi muslimani, mnogih zemalja i jezika u ozbiljnoj opasnosti jer se služe tumačenjima vere koja su prevazišla svoje vreme i prostor.

„Ta tumačenja su na ovim našim evropskim, srbijanskim, vojođanskim neprimenjiva. Moja je misija na mestu ambasadora Saudijske Arabije, prema kojoj muslimani imaju posebna osećanja, je misija dobre volje“, rekao je on.

Muftija Muhamed Jusufspahić je posetio i Šid, gde je sa saradnicima prisustvao dodeli 250 obroka koje Islamska zajednica Srbije obezbedila izbeglicama u prihvatnom centru u Adaševcima.

XS
SM
MD
LG