Dostupni linkovi

Tenzije u Egiptu, moguće učešće Muslimanskog bratsva u novoj Vladi


Pristalica Mohameda Morsija u Kairua
Pristalica Mohameda Morsija u Kairua
U Egiptu i dalje tenzije. Lideri Muslimanskog bratstva su u pritvoru, ali nalozi za hapšenje izdati su i za stotine drugih članova te organizacije. Analitičari smatraju da je to pritisak na njih da sudjeluju u tranzicijskoj vlasti. Istodobno, UN upozorava da bi moglo doći do nestašica hrane, jer Egipat je zemlja koja je najveći uvoznik pšenice na svijetu, a rezerve nisu popunjene od februara.

Osam dana nakon što je vojska srušila prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija, jaz izmedju njegovih protivnika i pristaša se ne smanjuje. Politička kriza koja traje više od dvije i po godine, otjerala je turiste i investitore, pa je i sve manje novca u državnoj kasi i teško je osigurati sredstva za uvoz hrane i energenata.

Prema tvrdnjama bivšeg ministra u Morsijevoj vladi, Basema Ouda, Egipat ima rezerve pšenice za samo dva mjeseca.

I UN-ova agencija za hranu, FAO, upozorava da bi moglo doći do redukcija i nestašica, što bi u zemlji od 84 milijuna stanovnika moglo dodatno pojačati nemire i sukobe.

Usprkos stanju u zemlji, Sjedinjene Američke Države neće mijenjati svoj planove o isporuci borbenih aviona F16 službenom Kairu. Procjenjuje se da američka vojna pomoć Egiptu premašuje 1,3 milijarde dolara.

Bijela kuća se još nije jasno odredila o tome da li je smjena predsjednika bio vojni puč.

Naime, u tom slučaju bi Washington morao prestati s isporukom oružja Kairu.
Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney zato je na redovitom susretu s novinarima kazao da se još procjenjuje kako nove vlasti funkcioniraju u sadašnjoj situaciji, te istaknuo da Egipat može krenuti naprijed samo ako aktualne vlasti prihvate proces koji uključuje povratak na civilnu, demokratski izabranu vladu.

U medjuvremenu premijer Hazem al Beblavi kaže da ne isključuje mogućnost da u vladu uključi i predstavnike Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva.

„Ono što mi je važno kod ministara je učinkovitst i vjerodostojnost“ rekao je Beblavi.
XS
SM
MD
LG