Dostupni linkovi

Tema sedmice: Novinari na brisanom prostoru


Policijska intervencija na protestu novinara zbog zatvorske kazne novinaru Kežarovskom, Skoplje, oktobar 2013.
Policijska intervencija na protestu novinara zbog zatvorske kazne novinaru Kežarovskom, Skoplje, oktobar 2013.
Prema podacima „Reportera bez granica“, 184 novinara širom svijeta je u zatvorima zbog svoga rada. Među njima je i makedonski kolega,Tomislav Kežarovski. Tužbe protiv novinara u državama regije nisu rijetkost. Tužitelji su moćnici iz politike i poslovnog svijeta, pa čak i kriminalci. Tuže zbog navodne klevete ili duševne boli, zbog istine koja je otkrivena ili da istina ne bi izašla na vidjelo. Sudskim tužbama pokušavaju se uništiti kritički mediji, i novinari istraživači.

Naši kolege ističu da zbog izostanka lustracije u medijima ima i danas primjera govora mržnje, koji zaslužuju tužbe, ali i medija koji to zapravo i nisu. U našoj Temi tjedna govorimo o novinarima koji su ponos profesije.

Povod temi sedmice je osuda skopskog novinara Tomislava Kežarovskog na četiri i po godine zatvora. On je jedini novinar u Jugoistočnoj Evropi iza rešetaka, piše Blagoja Kuzmanovski u tekstu Slučaj Kežarovski: Država svim silama protiv novinara.

Tužbe ih nisu pokolebale. Sudski ratovi su ih ojačali – kažu neki od novinara u Srbiji, kojima je dignitet profesije bio iznad dnevne politike i ideologije.

Profesiju nisu zanemarili ni u devedesetima, u doba „čuvenog radikalskog zakona o informiranju“, ali ni poslije 2000., kada je, protiv pojedinih kolega, krenula prava sezona tužbi, piše Branka Mihajlović u tekstu Sudski ratovi nisu pokolebali novinare.

Nedavna presuda Osnovnog suda u Banja Luci dopisnici Agencije „Beta“, Ljiljani Kovačević, koja, zbog, kako piše u presudi, „narušavanja ugleda i časti mora predsjedniku Republike Srpske da isplati 2.500 eura“, pokrenula je pitanje - da li tužbe koje su financijski pogubne za pojedine novinare i medije, mogu otupiti novinarsko pero i na mala vrata uvesti autocenzuru? Odgovore donosi Milorad Milojević u tekstu Sudske tužbe samo dio pritisaka na novinare.

Crnogorski mediji su godinama trpjeli pritisak vlasti, koja je nastojala da im brojnim privatnim tužbama i zahtjevima za basnoslovnim odštetama što više zagorča život.

Bilo je slučajeva i da kriminalci s Interpolove tjeralice tuže novinare zbog povrede časti i ugleda. Ponekad je sve nalikovalo na scenarij za neki dobar film ili kazališnu predstavu. Ipak, pomaka na bolje ima, navodi Esad Krcić u tekstu Tužbe protiv novinara manji problem nego ranije.

Među više stotina tužbi protiv hrvatskih novinara, u zadnjih 20-tak godina, najpoznatija je ona iz sredine 90-tih, protiv Feralovaca, Marinka Čulića i Viktora Ivančića, koje je osobno, preko Državnog odvjetnika, tužio ondašnji predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman.

Pravu sudsku kalvariju godinama već prolazi slobodni novinar Željko Peratović zbog pisanja o ratnim zločinima i isprepletenosti politike, kriminala i tajnih službi, zbog čega je bio i uhapšen. O borbi hrvatskih novinara protiv represije u tekstu Ankice Barbir Mladinović Moguć novi val tužbi protiv novinara?
XS
SM
MD
LG