Dostupni linkovi

logo-print
Priština deli sudbinu političko ekonomskih prilika celog Kosova. Sadašnji gradonačelnik Isa Mustafa na dužnosti je od 2007., mada je istu dužnost obavljao kao mnogo mlađi u jednom sasvim drugačijem sistemu. Naime, prvo iskustvo upravljanja Prištinom imao je kao predsednik gradske uprave u periodu od 1984. do 1988. godine u ondašnjoj SFRJ.

Koliko mu ta prethodna iskustva pomažu u poslu nije baš najjasnije jer situacija u gradu, čiji je prvi čovek, nije ružičasta. Ilegalna izgradnja, gužva u saobraćaju, nedostatak vode za piće, restrikcije struje, nečistoća - sve su to problemi sa kojima se građani Prištine svakodnevno suočavaju.

Rešavanje ovih elementarnih uslova za pristojan život grada obećava se samo uoči lokalnih izbora. A haotična situacija u gradu i dalje traje.

Građani ističu da Skupština opština Prištine ne funkcioniše kako treba, uzimajući u obzir haotično stanje:

„U naseljima gde su samo kuće, između njih se odjednom može ugledati 12-spratna zgrada. To je znak da opština ne funkcioniše kako treba“, kaže Donjeta Bala.

Preko 5.000 zgrada i 350 nadogradnja u Prištini su izgrađene bez dozvole. Iz Skupštine opštine međutim ističu da je urbana degradacija grada postojala još 10 godina pre rata, kao i tri godine posle rata:

„Opština je usvojila strateški plan za razvoj 2004. godine, odakle je proizašlo i 13 pravilnika koja regulišu pitanje urbanizma u gradu. Tada je počelo izdavanje dozvole za izgradnju“, kaže Muhamet Gashi iz SO Priština.

On dodaje da su inspektori svakodnevno na terenu i da se primećuje pad ilegalne izgradnje.

Građani su u velikoj meri skeptični i žale se na nečistoću u gradu i veliku količinu otpada.

Linda Kelmendi smatra da kompanije, koje su zadužene za čišćenje grada, nisu dovoljno angažovane u svom radu:

„Kompanije koje je ugovorila Skupština opština za održavanje grada ne daju svoj maksimum jer otpad često možemo videti u raznim delovima grada. Ali, problem nije samo kod njih ,već i kod građana, koji nisu svesni toga gde se otpad treba bacati.“

I iz Opštine navode da čistoća grada ne zavisi samo od opštine ili od ugovornih kompanija zadužene za čistoću, već i od samih građana, koji ne upotrebljavaju kontejnere za otpad.

Izjave o čistijem gradu, izgradnju puteva i obećanjima za bolji izgled grada, uglavnom se može videti i čuti samo tokom predizbornih kampanja.

Gradonačelnik Prištine, Isa Mustafa, obećavao je i da će asfaltirati sve ulice Prištine, da će građani imati struju i vodu 24 sata. Svi ovi problemi su međutim i dalje prisutni, a veliki broj naseljenih u gradu je jedna od glavnih problema.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG