Dostupni linkovi

Tela nastradalih stižu u Rusiju, istraga o padu aviona se nastavlja


Zastava na pola koplja u Moskvi povodom Dana žalosti u Rusiji
Zastava na pola koplja u Moskvi povodom Dana žalosti u Rusiji

Tela više od 140 osoba stradalih u subotnjoj avionskoj nesreći u Egiptu prebačena su u Sankt Peterburg u Rusiji, dok se istraga uzroka pada letelice Airbus 321 ruske aviokompanije Kogalimavija nastavlja. Njen dosadašnji tok ukazuje da se letelica raspala na velikoj visini, izjavio je Aleksandar Neradko, šef ruske Agencije za vazdušni saobraćaj.

"Mesto udesa je široko područje od oko 20 kvadratnih kilometara. Teren na kome su rasuti delovi letelice je oblika elipse dužine oko osam i širine oko četiri kilometra. Sve to ukazuje da se uništenje trupa aviona dogodilo na velikoj visini”, rekao je Neradko.

U trenutku udesa, avion je iz egipatskog letovališta Šarm El Šeik putnike prevozio do Sankt Peterburga. Ukupno ih je bilo 217, među kojima i dvadesetpetoro dece, kao i sedam članova posade. Zapisi o letu pronađeni su na mestu nesreće, egipatskom Sinaju i poslati na analize.

"Nije još odlučeno gde će crne kutije srušenog ruskog aviona biti otvorene, a podaci preuzeti i dekodirani”, rekao je Maksim Sokolov, šef ruske zvanične komsiije koja istražuje nesreću.

U Rusiji je zbog avionske nesreće u kojoj su stradale 224 osobe bio proglašen Dan žalosti, a pomen žrtvama održan je i u prestonici susedne Ukrajine Kijevu u trenutku narušenih odnosa dve države. Ruske vlasti najavile su da će porodicama stradalih isplatiti odštetu, a osnovani su i krizni štabovi koji bližnjima stradalih u avionskoj nesreći pomažu da lakše podnesu gubitak.

"Svakome ko je pogođen ovom situacijom pružamo psihološku pomoć. Osim toga, naš glavni zadatak je pružanje pomoći prilikom dopremanja tela oginulih i njihove identifikacije”, poručila je Julija Šojgu, iz Centra za hitnu psihološku pomoć.

Ogranak militanata takozvane Islamske države ubrzo posle pada aviona je preuzeo odgovornost rekavši da su oni izvršili napad, ali su ruske vlasti negirale takvu mogućnost, navodeći da egipatske vlasti nemaju informacija koje bi mogle potvrditi takve insinuacije.

Katastrofa se dogodila mesec dana pošto je Rusija pokrenula svoju kampanju vazdušnih napada u Siriji protiv, između ostalih, i militanata Islamske države - neprijatelja Bašara El Asada, sirijskog predsednika, u četvorogodišnjem građanskom ratu.

Aviokompanije poput Lufthanze, Emirata i Air France-KLM najavile su da, u sklopu mera opreza, neće leteti preko Sinajskog poluostrva sve dok se ne utvrdi uzrok nesreće na letu 9268 aviona Airbus 321.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG