Dostupni linkovi

Taylor za ratne zločine osuđen na 50 godina zatvora


Charles Taylor
Charles Taylor
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuđen je na 50 godina zatvora pred Međunarodnim sudom za ratne zločine.

Taylor je prvi predsjednik jedne države koji je osuđen za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata.

Šezdesetčetvorogodišnji Taylor je proglašen krivim po svih 11 točaka optužnice: za sudjelovanje u ubojstvima, silovanjima, uključivanju djece u borbene jedinice i tjeranju žena u seksualno ropstvo tokom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu.

U jedanaestogodišnjem građanskom ratu, u kojem je ubijeno više od 50 tisuća ljudi, Taylor je pomagao i naoružavao pobunjeničke snage Revolucionarnog ujedinjenog fronta.

Te su snage silovale i ubijale civile, odsjecali ljudima ruke i noge, sve kako bi terorom natjerali ljude na poslušnost. Istodobno se Taylor bogatio takozvanim „krvavim dijamantima“, a od te trgovine je financirao sukob.

Liberijski šef države znao je za brutalnost tih snaga, pa ih je čak novčano pomagao i opskrbljivao i satelitskim telefonima.

„Presuda je odraz težine zločina koji je počinjen“, ističu u Human Rights Watchu.

Elisa Keppler naglašava da je presuda ključan korak za žrtve i pravdu, jer pokazuje da nitko nije iznad zakona, čak ni šef države.

Tokom šestogodišnjeg sudskog procesa mogla su se čuti uistinu strašna svjedočenja.

„Čovjek je ubijen na javnom mjestu, a njegovo je tijelo raskomadano, a crijeva su mu rasuta po cesti i od njih je napravljen kontrolni punkt. Žene i djeca su silovani u javnosti, a ljudi su bili često živi spaljeni u njihovima domovima“, pročitao je sudac Richard Lussick.

„Cilj ovakvih užasnih zločina bilo je sijanje straha među civilima“, istaknuo je Lussick.

Taylor je prije dva tjedna, u svom posljednjem obraćanju Međunarodnom sudu za ratne zločine, kazao kako je, suprotno onome kakvim ga je opisalo tužilašto, on bio žrtva i mirotvorac. "Ono što sam napravio kako bi Sierra Leoneu donio mir, napravio sam časno", poručio je Taylor, koji tvrdi da je žrtva korumpiranog i licemjernog pravosuđa: "Novac je igrao ključnu ulogu na ovom suđenju".

Među svjedocima koje je na suđenje Tayloru u aferi "Krvavi dijamanti" pozvalo Tužiteljstvo za ratne zločine bile su i supermodel Naomi Campbell te glumice Mia Farrow i Carol White. Naomi je od bivšeg liberijskog predsjednika dobila na dar nebrušene dijamante, kakve je koristio i za financiranje rata u Sierra Leoneu.

Taylor će kaznu izdržavati u Velikoj Britaniji. Njegova obrana će se žaliti, ali i tužilaštvo koje je ranije tražilo 80 godina zatvora zbog težine počinjenih zločina.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom uskoro bi trebalo početi suđenje Laurentu Gbagbo, bivšem predsjedniku Obale bjelokosti koji je optužen za zločine protiv humanosti. Za genocid je optužen i sudanski predsjednik Omar Hassan al Bashir, no on još nije dostupan tribunalu.
XS
SM
MD
LG