Dostupni linkovi

Talijanski 'Super Mario'


Novoimenovani premijer Mario Monti nakon razgovora sa talijanskim predsjednikom razgovara sa novinarima u Rimu, 13. novembar 2011.
Novoimenovani premijer Mario Monti nakon razgovora sa talijanskim predsjednikom razgovara sa novinarima u Rimu, 13. novembar 2011.
Novi talijanski premijer Mario Monti, u velikom je poslu formiranja nove Vlade koja bi zemlju trebala izvući iz ogromnih zaduženja.

Mario Monti, ugledni ekonomist i bivši povjerenik Evropske unije, prihvatio se teškoga posla.

S obzirom da ni izdaleka neće biti lako zaliječiti finansijsko tržište, i zdravoga ga predati budućim generacijama, u Italiji ga već nazivaju Super Mario, prema istoimenog liku iz kompjuterskih igara, koji savladava sve prepreke pred sobom.

"U trenutku kada je Italija u poteškoćama, u momentu kada su evropske turbulencije jake, baš kao i one svjetske, neophodno se izazovima suprostaviti. Ova kriza ne smije slabiti, nego mora ojačati Evropsku uniju, koju smo osnovali i čiji smo protagonisti", kaže on.

Novi premijer na dužnosti može ostati do sljedećih izbora, 2013. godine. No, članovi Berlusconijeve partije poručuju da će prihvatiti samo ograničen termin njegova mandata, do predizborne kampanje.

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano partiji bivšeg premijera poslao je poruku, riječima da "zemlja mora učiniti izvanredne napore kako bi se povratila vjera investitora i evropskih institucija."

"Odgovorni smo pred cijelim svijetom, sve dok ne stabiliziramo tržište i ne dostignemo isti stepen razvoja i rasta kakvog ima EU", kaže on.

Raste optimizam

Italija mora vratiti ili refinancirati oko 267 milijardi dolara vrijedan dospjelih obveznica u aprilu sljedeće godine.

Mnogi su Talijani pozdravili najveći politički pomak u posljednjih nekoliko desetljeća.

Neki misle da izražavaju opšti optimizam stavovom kako je imenovanje Montija kraj vremenu korupcije i Berlusconijevih seks skandala.

"Monti je vrlo sposobna osoba, i mislim da može izvući Italiju iz ovog ponora."


(Odlazak Berlusconija)

Za razliku od drugih zemalja Evropske unije koje su zbog dugova bile prisiljene prihvatiti pakete mjere štednje, treća evropska ekonomija, unatoč slabom rastu i dalje je dovoljno snažna.

Paralelno, Berlusconi je odbio prihvatiti krivicu za financijsku krize, obrazlažući kako ona "nije ni rođena u Italiji".

Poručio je takođe da se neće povući iz politike nego da će dvostruko jače raditi na obnovi Italije.

Evropska financijska tržišta oblago su u porastu, nakon što je porastao optimizam glede rješenja finansijske krize.

Berluskonijeve neprimerene izjave

Berluskonijeve neprimerene izjave i šale

Donedavni premijer Italije Silvio Berluskoni, koji je podneo ostavku posle 17 godina dominacije političkom scenom, ostaće upamćen i neprimerenim izjavama i šalama koje su ga često dovodile u nevolje.

Komentarišući stanje u italijanskoj privredi, Berluskoni je u novembru ove godine rekao da živeti u Italiji znači živeti u jednoj prosperitetnoj zemlji, u kojoj se ni po čemu ne oseća ozbiljna kriza.

"To vidimo u svim prilikama, prodaja nije opala, restorani su puni, problem je naći mesto u avionu, mesta za odmor su prebukirana tokom produženog vikenda", naveo je Berluskoni.

U oktobru je Berluskoni predložio da se njegova vladajuća partija "Narod slobode" preimenuje u "Napred mačkice!" (Forca Gnoča!).

U jednom od prisluškivanih razgovora, koje su mediji objavili, on se u septembru hvalio kako mora da odbije mlade žene koje u redu čekaju ispred njegovih vrata, prenosi Rojters.

Na jednom sajmu motorcikala u Milanu, novembra prošle godine, Berluskoni je izjavio da se "ponekada zagleda lepoj devojci u lice" i da je to bolje nego da je homoseksualac.

Neprimjerenu izjavu dao je i u aprilu 2009. godine, kada je posetio preživele u zemljotresu koji su bili smešteni pod šatorima.

"Na ovo bi trebalo da gledaju kao na vikend proveden na kampovanju", kazao je tada.

Berluskoni je za tek izabranog američkog predsednika Baraka Obamu u novembru 2008. godine rekao da je "zgodan, mlad i preplanuo".

Poznat i po tome da je sebe nazivao "Isusom Hristom politike", Berluskoni je govorio da je jedino Napoleon mogao da uradi više od njega, ali da je on "definitivno viši".

Ostaće poznat i po izjavi o Musoliniju za koga je rekao da je "bio benigan" i da nikoga nije ubio, već je samo "slao ljude u egzil".

Tokom grupnog fotografisanja na jednom neformalnom samitu EU u Španiji u februaru 2002. godine, Berluskoni je postavio dva prsta iznad glave španskog ministra spoljnih poslova Žozefa Pikea.

Berluskoni je pre 10 godina izazvao bes muslimanskog sveta kada je rekao da bi Zapad trebalo da bude svestan svoje superiornosti. On je tada rekao da na Zapadu postoji sistem vrednosti koji ljudima nudi prosperitet i garantuje poštovanje ljudskih prava i veru, dok "takvo poštovanje ne postoji u islamskim zemljama".
XS
SM
MD
LG