Dostupni linkovi

Na čelu vlade talibana lice sa UN liste terorista


Arhivska fotografija: Mullah Abdul Ghani Baradar (u sredini) biće zamijenik šefa vlade.
Arhivska fotografija: Mullah Abdul Ghani Baradar (u sredini) biće zamijenik šefa vlade.

Talibani su u utorak 7. septembra predstavili novu vlada na čijem čelu će se nalaziti Mullah Mohammad Hasan Akhund.

On je tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine služio ministar vanjskih poslova i potpredsjednik tadašnje vlade. Od 2001. godine se nalazi na listi terorista Ujedinjenih nacija koje ga opisuju kao jednog od “najefikasnijih talibanskih komandanata.” On će voditi svakodnevne poslove, odnosno bit će u ulozi sličnoj premijerskoj.

Vrhovni vođa bit će Mawlawi Haibatullah Akhundzada, koje je već ranije bio imenovan za vođu talibana. On će imati konačnu riječ o političkim, vjerskim i vojnim pitanjima pod vladajućom strukturom.

U prvom obraćanju od kada su talibani zauzeli Afganistan novi vrhovni vođa Akhundzada čestitao je Afganistancima na oslobađanju zemlje od strane vladavine.

“U budućnosti će sva pitanja upravljanja i života u Afganistanu biti regulisana šerijatskim zakonom”, rekao je u saopštenju nakon što su talibani najavili sastav nove privremene vlade. On je također rekao da su talibani posvećeni svim međunarodnim zakonima, ugovorima i obavezama koji nisu u suprotnosti sa islamskim pravom.

Odvojeno, drugi glasnogovornik talibana, Ahmadullah Masiq potvrdio je za BBC da bi zemlja od sad trebala biti poznata pod “Islamski emirat Afganistana”, što je ime koje su talibani koristili tokom svoje, većinom nepriznate vladavine od 1996. do 2001. godine.

Mawlawi Amir Khan Mutaqqi bit će ministar vanjskih poslova.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je na konferenciji za novinare da će suosnivač talibana Abdul Ghani Baradar biti zamijenik šefa vlade, prenosi AFP.

Baradar je pušten iz pakistanskog zatvora 2018. godine po nalogu Sjedinjenih Država nakon pokretanja direktnih razgovora između militanata i Washingtona koji su na kraju doveli do sporazuma o povlačenju koji je postignut početkom prošle godine.

Mullah Mohammad Yaqoob, sin bivšeg duhovnog vođe talibana Mullaha Mohammada Omara imenovan je za ministra odbrane.

Za sada svi imenovani služit će u kapacitetu vršioca dužnosti rekao je Mujahid na konferenciji. Obećali su ranije “inkluzivnu vladu” koja predstavlja složen etnički sastav Afganistana, iako je malo vjerovatno da će žene biti uključene.

Jedan od prvih zadataka nove vlade biće pokušaj otvaranja diplomatskih i ekonomskih kanala dok će u isto vrijeme tražiti priznanje stranih vlada.

Nova vlada formirana je nakon što su talibani 15. avgusta zapanjujućom brzinom, osvojili Kabul i preuzeli vlast u Afganistanu. Imenovanje nove vlade očekuje se već danima nakon što je 31. avgusta završeno povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana.

U roku od dvije sedmice više od 123.000 ljudi evakuisano je iz Afganistana.

XS
SM
MD
LG