Dostupni linkovi

CG: Talas poskupljenja zbog promjene akcizne politike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Poslednjih godina Crna Gora bilježi značajno povećanje prihoda od akciza, za čak 32,9 posto, što je rezultat izmijenjene akcizne politike koja uključuje i akcize na duvanske proizvode. Da li će nove cijene cigareta, osim većih budžetskih prihoda, uticati i na smanjenje broja pušača u CG koja je po broju duvanskih zavisnika 31,8 posto, i dalje u vrhu u odnosu na države
regiona.

Pojedini brendovi cigareta u Crnoj Gori ovih dana prodaju se po većim cijenama. Talas poskupljenja počeo je podgorički Rokšped kao distributer, pa su preka podacima iz Službenog lista od 1. jula cijene deset brendova koje ova kompanija prodaje uvećane za 20 centi po paklici. Narednih dana očekuje se poskupljenje i drugih brendova.

Trgovci tvrde da je pad prodaje cigareta primjetan samo u prvim danima nakon korekcije cijena

“Izgleda da pušači sačekaju jedan mjesec najviše nakon poskupljenja, a onda se vraćaju na staro ili pređu na neku jefitniju varijantu. Kriza je velika, nema narod para i sve ih je više koji prelaze na krdžu (domaći duvan ) i savijaju u papir”, kaže nam Jadranka, vlasnica trafike u Nikšiću.

Poznati američki proizvođač cigareta Filip Moris korigovao je prodajne cijene većine cigareta u Crnoj Gori krajem aprila. Za sada trgovci nemaju najavu da će njihove cigarette ponovo da poskupe.

Kako na veće cijene reaguju kupci?

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link


Sada je pitanje da li veće cijene mogu uticati na pušače da ostave cigarete?

O tome za RSE govori specijalista neuro psihijatar Borislav Mitrić:

“To je jedna vrsta bolesti zavisnosti tako da povećanje cijena cigareta neće dovesti do smanjenja potrošnje, odnosno broja pušača. Može se desiti da ljudi koji su slabije platežne moći sada kupuju jeftinije cigarette koje su lošijeg kvaliteta”.

Pitali smo pušače koliko mjesečno novca izdvajaju za cigarette i kako reaguju na nove cijene:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link


Doktor Mitrić objašnjava čemu sve pribjegavaju pušači kako bi ostavili duvan:

“U prvim danima oni žele da pokušaju da možda i prekinu sa pušenjem ali ne uspijevaju u tome u najvećem broju slučajeva. Ako nemaju dobar budžet oni će se lišiti nekih po njihovoj procjeni manje neophodnih stvari samo da bi nastavili sa konzumiranjem cigareta. Cijene nikada ne dovode do prekida pušenja”.
XS
SM
MD
LG