Dostupni linkovi

Takmičenje: Mladi o Evropskoj uniji u 700 riječi


Ilustracija
Ilustracija
Kako bi građani bili svjesniji značaja evropske perspektive Bosne i Hercegovine, tokom narednih mjeseci planirano je više aktivnosti. Kroz debate u školama, organizovanjem takmičenja, ali i priređivanjem umjetničkih sadržaja, želi se afirmisati evropske vrijednosti i posebno ih približiti mladima.

Godina 2014. je ključna jer se obilježavaju dvije važne godišnjice: 100 godina od Prvog svjetskog rata, te deset godina od najvećeg proširenja Evropske unije, kada joj je pristupilo deset zemalja. Obje godišnjice su prilika da se evropsko društvo osvrne na dosadašnja iskustva u evropskim integracijama. Stoga je Evropska komisija pokrenula takmičenje za mlade. Učestvovati mogu mladi iz EU, kao i iz zemalja koje su u procesu proširenja.

"Takmičenje bi trebalo da omogući mladim ljudima, starosne dobi od 15-25 godina, da iskažu svoje mišljenje o tome šta sadašnjih 28 zemalja članica Evropske unije može naučiti iz svoje prošlosti kako bi pomogli stvaranju bolje budućnosti. Drugo pitanje je bilo šta njima predstavlja proširena Evropska unija", kaže Zora Stanić, portparolka Delegacije Evropske unije u BiH.

Kako je evropska perspektiva otvorena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Islandu, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, Evropska komisija poziva i mlade Bosance i Hercegovce da napišu tekstove od maksimalno 700 riječi ili najviše tri članka u blogu sa maksimalno 700 riječi ukupno.

Zora Stanić
Zora Stanić
"Takmičenje je otvoreno do 11. maja ove godine. Žiri svake zemlje će odabrati po jedan rad iz svake ove starosne grupe za daljnju procjenu, a o nagradama će odlučivati međunarodni žiri. Najboljem radu iz svake grupe biće dodijeljena nagrada", ističe Stanić.

Istovremeno, Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH inicirao je projekat "EU pred tvojim vratima". Od 14. marta do 7. juna provode se aktivnosti u petnaest manjih bh. opština (Ugljevik 14. i 15. marta, Bileća 21. i 22. marta, Kladanj 28. i 29. marta, Vlasenica 4. i 5 . aprila, Novi Grad 9. i 10. aprila, Sanski Most 11. i 12. aprila, Bugojno 18. i 19. aprila, Srebrenik 25. i 26. aprila, Prozor 29. i 30. aprila, Teslić 9. i 10. maja, Sokolac 16. i 17. maja, Kupres 20. i 21. maja, Šamac 23. i 24. maja, Ključ 30. i 31. maja i Posušje 6. i 7. juna).

Zadatak je približiti proces evropskih integracija kroz sadržaje koje se pružaju tokom dvodnevne posjete svakoj opštini, a to su: kvizovi, takmičenja talenata, koncerti, pozorišne predstave kao i debate u srednjim školama.

"Dosadašnja debata koju smo imali u Ugljeviku pokazala je da mladi ljudi razmišljaju o tim širim perspektivama, da žele da posjete zemlje Evropske unije, da ne žele ostati zatvoreni u svojim sredinama, da žele da putuju, da žele da žive sa drugim nacijama, da žele da rade, da prošire svoje vidike", navodi Samra Lučkin, direktorica BORAM-a, agencije koja provodi projekat.

Poseban dio projekta je "Kafa sa EU" kojim će građani imati priliku da razgovaraju sa zvaničnima Unije, ambasadorima država članica i predstavnicima lokalnih zajednica.

"Mi bukvalno hodamo po trgovima, tržnim centrima, i pokažemo građanima da imaju priliku da porazgovaraju sa zvaničnicima Evropske unije. To je jedan prilično neformalan forum preko kojeg se dobijaju jako važne informacije o tome šta građani ove zemlje misle o procesu evropskih integracija, šta ih brine, sa željom da građani konačno kažu šta je njihov primarni cilj, kako vide sebe kao građane i građanke Evropske unije", kaže Lučkin.

Budući da je znanje o Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini još na niskom nivou, sve navedene aktivnosti dio su informativne kampanje koju provodi Delegacija Evropske unije u BiH. Namjera je jačanje svijesti o mogućnostima i izazovima pristupanja Evropskoj uniji, ali i isticanje zajedničkih vrijednosti Bosne i Hercegovine i Evropske unije.
XS
SM
MD
LG