Dostupni linkovi

Tajna služba nije obrađivala Linića


F
F
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izvijestio je da tajna služba nije obrađivala bivšeg ministra financija Slavka Linića, koji je prošlog tjedna optužio premijera Zorana Milanovića za nepotizam, klijentelizam i za to da protiv njega koristi represivni aparat. Linić je precizirao da je to radila policija, u policiji kažu da nisu, a eksperti upozoravaju da neovisnog nadzora nad policijom – nema.

Tajne službe nisu obrađivale bivšeg ministra financija Slavka Linića, izvijestio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u okviru svojih ustavnih oblasti naložio nadzor njihovog rada.

„Gospodin Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet bilo kakve obrade - prikupljanja podataka različite vrste, ispisa telefonskih komunikacija ili eventualnog prisluškivanja telefonskih komunikacija“, kazao je Josipović.

To su potvrdili i interni i vanjski nadzor. Josipović se odmah ogradio da ne može govoriti o radu Državnog odvjetništva i policije, jer to nije u njegovoj nadležnosti.

Kako je bilo i za očekivati, premijer Zoran Milanović, kojeg je Linić optužio za nepotizam, klijentelizam i uhođenje njega i njegove obitelji, je zadovoljan.

„Ova Vlada radi po zakonu, radi strogo za razliku od prethodne ekipe koja se bavila kriminalom u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA). To vidimo na suđenju ovih dana, i za to treba tražiti odgovornost“, poručio je Milanović.

Ni policija nije nadzirala Linića, kaže načelnik Kriminalističke policije Vitomir Bijelić:

„U ovom trenutku mogu odgovorno reći da policija nije provodila ni prije ni nakon spomenute tiskovne konferencije gospodina Linića nikakve aktivnosti koje bi se mogle podvesti pod njegov nadzor.“

Linić nije ni tvrdio da je on sam predmet nadzora. Evo njegove izjave na javnoj televiziji, gdje govori što će pripremiti za parlamentarni odbor:

„U tom dokumentu ću vrlo jasno naznačiti u kom dijelu su oko mene šetali policajci i radili posao za koji ja mislim da nisu trebali biti prisutni.“

Novinar: Znate da su to bili policajci?

Linić: Pokazali su legitimacije.

Novinar: I kada su razgovali s vašim prijateljima i obitelji, oni su se legitimirali?

Linić: Tako je!

Ne postoji neovisan nadzor nad policijom.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan pak kaže kako će se provjeriti svi Linićevi navodi, da će se razgovarati sa svima s kojima je nužno, pa i s Linićem.

„Istrage su nejavne, međutim mi ćemo o ovom slučaju transparentno izvijestiti javnost o svim činjenicama koje smo utvrdili, odnosno o našem zaključku – je li ili nije počinjeno kazneno djelo. Dakle – ispitati sve okolnosti i sve navode o kojima je govorio gospodin Linić“, naveo je Cvitan.

Milanovićevi pristaše u vladajućem SDP-u likuju, jer ocjenjuju da je ovim nalazima diskreditirana Linićeva vjerodostojnost, a to im je posebno važno pred sjednicu Predsjedništva SDP-a sutra i sjednicu Glavnog odbora stranke ovaj vikend.

Međutim, sve dileme nisu razriješene – ništa nije rečeno o navodnim intervencijama Milanovićevog nestašnog brata, ništa nije rečeno o pritiscima na državnu banku da odobri kredit za sumnjiv posao sa keksima, a pogotovo ništa nije rečeno o tome – je li što policija radila oko Linića, a on tvrdi da jest.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije i dalje je uvjeren da je zbog medijskih napisa kako je Linić oštetio državu za 27 milijuna kuna Državno odvjetništvo unutar svog mandata zatražilo da antikorupcijski ured policije – PNUSKOK – pokrene istragu protiv njega.

„Problem je u tome što mi ne možemo biti sigurni je li možda policija, a ne samo PNUSKOK kao dio policije, isto pokrenula neke mjere zato što danas ne postoji neovisan nadzor nad policijom. Predsjednik Josipović upotrijebio je nadzor Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost da provjeri izvješće SOE, gospodin Linić još može poslati predstavku Vijeću za građanski nadzor SOE, da ima i treći mehanizam takozvane provjere, dok sa policijom i PNUSKOK-om mi u stvari ne znamo što rade, kako rade, rade li opravdano…“, konstatira Gordan Bosanac.
XS
SM
MD
LG