Dostupni linkovi

Amnestija za Beka u direktorskoj fotelji


Milan Beko
Milan Beko

Biznismen Milan Beko, rekao je da će prihvatiti ponudu premijera Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje javnim preduzećem “Železnice Srbije”, gubitašem čiji opstanak država svake godine omogućava milionskim subvencijama. Sama ponuda da se Beku prepusti vođenje ovog javnog preduzeća šokira, jer je reč o tajkunu koji u najmanju ruku nije sprao sa sebe poslednju mrlju, aferu “Luka Beograd”.

Svega tri dana pošto je Vlada Srbije razrešila sedam direktora javnih preduzeća, među kojima i “Železnica Srbije”, biznismen Milan Beko obelodanio je da je prihvatio poziv premijera Aleksandra Vučića upućen njemu, ali i tajkunu Miodragu Kostiću da preuzmu upravljanje tom kompanijom koja je decenijama na izdisaju.

„Kao neko ko je toliko ukazivao na probleme u kojima se nalazi srpsko društvo i ekonomija, bio bih krajnje nepošten prema sebi kada bih ovakvu ponudu odbio", rekao je Beko za list.

Ovaj kontroverzni biznismen se tokom dosadašnje karijere nije libio bliskosti sa potpuno suprotstavljenim političkim opcijama, pa je tako 90.-ih godina vodio političku kampanju Demokratske stranke “Pošteno”, da bi potom bio ministar u vladi tadašnjeg premijera, Miloševićevog kadra, Mirka Marjanovića.

Poslednjih godina za njega se neprekidno vezuje umešanost u aferu prilikom prodaje akcija “Luke Beograd” kada je, prema podacima, Saveta za borbu protiv korupcije država izgubila 21 milion evra. Pre 4 godine Savet je protiv Beka direktora Luke, podneo krivičnu prijavu. Saslušan je u svojstvu građanina, posle tri godine, tek početkom 2013.

Šta može Beko na čelu gubitaša koji godišnje više od stotinu miliona evra državnih subvencija troši samo na plate zaposlenih, dok je većina vozova pre za rashodovanje nego za upotrebu, pitali smo ekonomistu Miroslava Prokopijevića.

Miroslav Prokopijević
Miroslav Prokopijević

"Moja prva rekacija je „hahaha“, a to otprilike znači da su obe strane u očajnoj situaciji kad se takvo rešenje traži – i Beko kao biznismen koji je pritisnut nizom spornih slučajeva i, s druge strane, vlast koja, umesto da raspiše konkurs, da nađe normalnog menadžera, uzima nekoga ko ima dosta putera na glavi", kaže Prokopijević u razgovoru za RSE.

Upitan zašto misli da Miodrag Kostić nije prihvatio to zaduženje, Prokopijević kratko odgovara:

”Zato što nije u očajnoj poziciji i nije blesav.”

Uprkos tome što u javnosti važi za iskusnog poslovnog čoveka, ostaje nejasno šta je Milan Beka tačno preporučilo za funkciju novog direktora posrnulih “Železnica”.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević smatra da je mnogo bolje rešenje bila potraga za stručnjakom na tom polju iz zemlje ili inostranstva koji je imao iskustva u sređivanju stanja u železnicima ili se barem u tome dobro pokazao.

“Verujem u menadžerske sposobnosti ljudi, ali ipak da tako neko ulazi u jedan veliki sistem. Ne znam da li je bilo nekih prethodnih upoznavanja, da li je gledao knjige, koliko se čovek uopšte razume u železnicu tako da mi to deluje nekako neozbiljno. Ovo deluje na neki način da sad Beko pokušava da opere svoju biografiju, odnosno bolje rečeno da okaje neke stare grehe. To deluje kao neka vrsta kompenzacije. Prosto nekako se takve misli rađaju”, kaže Lakićević.

Otvara se i pitanje da li je Bekovo preuzmanje nove funkcije u skladu sa gromoglasnim najavama o borbi protiv korupcije i preispitivanju 24 sporne privatizacije među kojima je bila i ona Bekove Luke Beograd, za šta se trenutno sudi bivšem ministru privrede Predragu Bubalu.

To je platforma na osnovu koje je koalicija oko Srpske napredne stranke na izborima 2012. sa vlasti istisnula Demokratsku stranku. Ubrzo potom usledilo je i hapšenje Miroslava Miškovića i saslušanje Milana Beka, ali godinu i po dana kasnije čini se da nisu ispunjena očekivanja javnosti. Podsećamo se reakcije tadašnjeg prvog potpredsednika Vučića posle Bekovog saslušanja:

“A o tome koliko je ko sposoban, koliko se kome ko dopada, da li ima dokaza ili nema, o tome oprostite niti ćemo da slušamo pojedine političke partije, niti će neko da sluša nas. O tome će odluke da donose samo tužioci i želim da kažem građanima da sam na tu činjenicu ponosan”, rekao je tada Vučić.

Bekov dolazak na čelo “Železnica”, upozorava Miroslav Prokopijević, mogao bi da obesmisli kako neophodne reforme kojima vlasti u Srbiji sporo pribegavaju, ali i samu borbu protiv kriminala, s obzirom na sumnjivu prošlost ovog biznismena.

“Govori jako loše jer ako vi nekoga takvog sad predlažete, to znači da nameravate da ga abolirate u sudskom procesu, a to znači da nema nezavisnosti sudstva. To opet derogira mogućnost da se raspiše normalan konkurs na kome će se naći normalan menadžer koji će moći dalje da radi. To sve šalje jednu jako lošu poruku. Govori o očajanju vlasti, da ne može ništa da preduzme i onda pokušava nešto jednostavno da utrapi”, upozorava Prokopijević.

Milan Beko je takođe uoči poslednjih parlamentarnih izbora u Srbiji takoreći inicirao sukob koalicionih partnera naprednjaka i socijalista time što je javno predložio da bi tadašnji vicepremijer Vučić trebalo da nasledi premijera Ivicu Dačića. Socijalisti su doduše u tom slučaju više bili orijentisani ka Beku, nego ka naprednjacima.

I sada je priča o Bekovom novom poslovnom angažmanu uzburkala ovdašnju političku scenu. Najoštrije su reagovale opozicione demokrate koje upozoravaju da se radi o flagrantnom kršenju zakona, Nova demokratska stranka je pak spremna da sačeka rezultate, dok socijalisti smatraju da angažovanje privrednika nije loša ideja, ne želeći pritom da se izjašnjavaju o pojedinačnim imenima.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG