Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Nema ZSO dok Srbija ne ispuni svoje obaveze


Vlada Kosova
Vlada Kosova

Briselski sporazumi koji su postignuti u dijalogu Kosova i Srbije nisu pokazali napredak u sprovođenju u prvoj polovini ove godine, procena je periodičnog izveštaja kojeg je Vlada Kosova predstavila Evropskoj uniji za period od 1. januara do 14. juna 2016, a potpisala ga je ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Dodaje se da je Kosovo bilo efikasno u sprovođenju svojih obaveza, ali je Srbija “praktično blokirala proces sprovođenja, ne poduzimajući nijedan korak za sprovođenje svojih obaveza”.

“To se posebno odnosi na telefonski broj za Kosovo i na Sporazum o funkcionalizaciji nezavisnost sistema za energetiku (KOSTT). Oba ova sporazuma blokirala je Srbija”, kaže se u izveštaju, te dodaje da se o ovim pitanjima u Briselu pregovaralo više od pet godina.

Takođe se ističe da je Srbija zakasnela sa uklanjanjem barikade, Parka mira, na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, te EU “nije bila u stanju da počne proces revitalizacije, koji je trebao da se okonča juna 2016”.

Vlada Kosova je poručila da je odlučna da neće poduzeti nijedan korak u sprovođenju Sporazuma o Zajednici sve dok Srbija ne ukloni blokadu za pozivni broj, za sprovođenje sporazuma o energetici i ne ukloni barikadu sa glavnog mosta u Mitrovici.

Pored toga, formiranje Zajednice je uslovljeno i potpunim rasformiranjem preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

“Zajednica neće moći da se formira u situaciji koja je i dalje paradoksalna, i u kojoj istovremeno deluju legalne i ilegalne opštine, naročito na severu Kosova”, ocenila je Vlada.

Vlada podseća Brisel da je obaveštavala regularno EU o blokadama Srbije, ali Unija nije vršila dodatne pritiske na Srbiju kao što je to Kosovo zahtevalo.

Od EU je ponovo zatražena podrška za realizaciju popisa stanovništva na severu Kosova, procesu kojem se lokalni rukovodioci protive.

Takođe su iznete i kritike na destruktivni pristup Srbije prilikom učlanjenja Kosova u međunarodne orgnaizacije, kao što su UEFA, FIFA i UNESCO.

XS
SM
MD
LG