Dostupni linkovi

Svjetski mediji o pograničnom sukobu Srbije i Hrvatske


Granični prijelaz Bajakovo
Granični prijelaz Bajakovo

Priredila: Ena Stevanović

Hrvatska je u petak poslijepodne ukinula graničnu blokadu prema Srbiji, okončavši time petodnevni verbalni i transportni sukob, koji je izazvao veliko zanimanje medija iz cijelog svijeta.

Izbjeglička kriza je rasplamsala stare tenzije i dovela do odluke o blokadi, što je izazvalo gnjev i kontramjere Srbije, ali i zabrinutost susjednih zemalja.

Desetine hiljada izbjeglica kojima je zabranjen ulazak u Mađarsku su autobusima krenule prema susjednoj Hrvatskoj.

"Srbija i Hrvatska se međusobno optužuju za loše suočavanje sa izbjegličkom krizom, što je rezultiralo time da su njihovi diplomatski odnosi trenutno najlošiji od završetka krvavog sukoba na Balkanu devedesetih godina,“ piše američki New York Times.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić su u četvrtak započeli trgovanje retorikom, nakon što je Vučić najavio je da će Srbija bojkotirati hrvatski uvoz sve dok Hrvatska ne otvori svoje granice.

Hrvatski premijer Milanović je nazvao sankcije Srbije "smiješnim", dodajući da će one vjerojatno više pogoditi Beograd nego Zagreb, piše američki Newsweek.

Vlada Srbije je usporedila zatvaranje hrvatske granice zbog sve većeg priliva izbjeglica sa rasističkim zakonima koje je donosila s nacistima bliska Nezavisna Država Hrvatska (NDH) za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Po svom diskriminatorskom karakteru ovakve mjere se mogu usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske", stoji u protestnom pismu koje je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije poslalo Hrvatskoj ambasadi u Beogradu nazivajući zabranu putovanja držiteljima srbijanskih putovnica mjerom koja nije primjerena "civiliziranom svijetu".

"Dok Srbija igra na kartu nacizma i prisjeća se Oluje, sa hrvatske strane se spominje Vukovar, što je paradoksalno grad blizu kojeg izbjeglice ovih dana prelaze granicu između ove dvije države", piše Guy Delauney, dopisnik BBC-ja.

Delauney dalje uspoređuje pogranični konflikt Srbije i Hrvatske sa "dječijim igralištem".

"Hrvatska blokira teretni promet iz Srbije, Beograd odgovara istom mjerom, onda Zagreb ide korak dalje i zabranjuje svim vozilima sa srbijanskim registracijama ulazak na njihovu teritoriju. Srbija je onda tužila Hrvatsku učiteljici, Europskoj uniji. Da im je neko dao loptu, sigurno bi jedna strana do sada odustala i otišla kući", navodi Delauney.

Hrvatski policajci i izbjeglice u blizini hrvatsko-srpske granice
Hrvatski policajci i izbjeglice u blizini hrvatsko-srpske granice

Ne samo da je izbjeglička kriza pobudila stara neprijateljstva, već ima i značajan utjecaj na ekonomiju ovog regiona.

"Ekonomski pritisak na ove zemlje je veliki, s obzirom da njihov nacionalni dohodak i veliku nezaposlenost. Stoga one nisu u stanju da se suoče sa naglim prilivom izbjeglica", piše New York Times.

Pogranični sukob dodatno šteti ekonomiji ovih zemalja. Trgovačka komora Srbije navodi da srbijanske kompanije razmatraju da pokrenu tužbu protiv hrvatske vlade za ekonomske gubitke koji su nastali zbog zatvaranja granice.

Tenzije između Srbije i Hrvatske su potaknule i susjedne zemlje da izdaju upozorenja. Slovenski premijer Miro Cerar je izjavio da je kriza "pooštrila" odnose između balkanskih država, dodavši da je ovaj region nedovoljno stabilan da se nosi sa takvom situacijom, piše Newsweek.

Mađarski premijer Viktor Orban, čija je vlada podigla ogradu na granici sa Srbijom, a trenutno gradi ogradu i na granici sa Hrvatskom, je rekao novinarima da se mora uložiti puno energije o održavanje dobrih odnosa između Mađarske i Hrvatske.

U međuvremenu se na društvenim mrežama, Hrvati i Srbi pomoću izraza s oznakom #kontramjere ili #kontramere koji se odnosi na ekonomsku obračun između Zagreba i Beograda rugaju svojim političarima sa obje strane i sarkastično organiziraju prekograničnu razmjena lokalnih prehrambenih proizvoda, piše Newsweek.

Mnogi korisnici društvenih mreža se izruguju liderima svojih država tako što si međusobno prijete da će se izbrisati s liste facebook prijatelja, dok drugi u šali kažu da bi Srbija trebala zabraniti Hrvatima da pjevaju turbofolk ili da koriste ćirilično pismo.

XS
SM
MD
LG