Dostupni linkovi

Svjetski dan zdravlja: Kakvu hranu jedemo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svjetski dan zdravlja, 7. april ove godine je posvećen bezbjednosti hrane i obilježava se pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno bezbjedna hrana”. Upravo je bezbjednost hrane sve češća tema u domaćoj javnosti, vjerovatno, prije svega zbog, čini se sve češćih informacija da se na tržištu nalaze neispravne namirnice.

Nebezbjedna hrana može sadržati razne zagadjivače i prouzrokovati više od dvije stotine bolesti – od dijareje do karcinoma – kaže se u Deklaraciji o ishrani UN. U Crnoj Gori, 2006. je usvojena Strategija zdravstvene bezbjednosti hrane, a u pripremi su i novi zakoni o hrani i vodi. Predsjednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, Predrag Sekulić kaže da je u oblasti zakonodavstva uradjeno mnogo, ali da u praksi ima dosta problema.

„Očito je da u praksi imamo mnogo više problema, ali rekao bih da, ukoliko neko želi da zloupotrijebi pitanje bezbjednosti i kvaliteta hrane, osim inspekcijskih organa, teško da mu bilo što može stati na put.“

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je tokom 2014. u svim laboratorijama u zemlji ukupno analizirano 10 hiljada i 40 uzoraka namirnica od čega je neispravniih bilo više od 1.150, odnosno, 11 i po posto. O svemu tome piše Esad Krcić u tekstu "Bezbjednost hrane: U praksi mnogo problema".

Sličan problem brine i građane BiH. Bh. zvaničnici tvrde da je sistem stalnog monitoringa hrane u BiH na evropskom nivou i da se njegova efikasnost mogla vidjeti i nakon prošlogodišnjih majskih poplava, kada nije zabilježen porast crijevnih i zaraznih bolesti, te infekcija na pogođenim područjima, navodi Mirsad Behram u tekstu "Bh. zvaničnici: Građani jedu kontrolisanu hranu".

XS
SM
MD
LG