Dostupni linkovi

Dan slobode medija: Protesti, zvižduci i apeli


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, novinari Hrvatske su protestovali, dio njih je na međunarodnoj konferenciji izviždao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, a Radnička fronta je pred gostima iz drugih zemalja razvila transparent „Hrvatske vlasti ubijaju medije“ na engleskom jeziku. U BiH i Crnoj Gori ovaj dan prošao je uglavnom uz saopštenja esnafskih organizacija, sindikata i konstatovanje da je situacija u medijima loša.

Novinarima na protestu u Zagrebu se obratio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković, koji je upozorio da je sloboda medija u Hrvatskoj danas ugroženija više nego ikada u 25 godina hrvatske nezavisnosti.

„Hrvatsko novinarsko društvo upozorava već mjesecima da aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva s. Na sve što smo do sada govorili se ministarstvo na čelu s ministrom Hasanbegovićem, Vlada, predsjednica i drugi oglušili – čak i na međunarodne apele i podršku HND-u, kojih je bilo dosta. Zato smo odlučili organizirati ovaj mirni prosvjed kako bi pokazali da nećemo dozvoliti da vlast, bilo koja ona bila, na taj način ponaša prema medijima.“ Više o tome u tekstu Enisa Zebića „Protest i zvižduci za hrvatsku predsjednicu na Dan slobode medija“

Međunarodni dan slobode medija, novinari u BiH dočekali su u atmosferi pritisaka, šikaniranja, stalnih napada, malih i neredovnih primanja i rada na crno.

Percepcija javnosti o slobodi medija je kontradiktorna, jer sa jedne strane većina građana vjeruje medijima ali takođe smatraju da su pod velikim uticajem političara.

U atmosferi gdje se na novinare gleda kao nužno zlo od strane političkih elita, verbalni i fizički napadi na novinare u BiH postali su svakodnevnica, a oni dolaze uglavnom od nosilaca vlasti na svim nivoima.

Tako se stvara percepcija da je normalno napadati novinare koji ukazuju na nepravilnosti ili iznose drugačije mišljenje od vladajućih struktura.

Siniša Vukelić iz Udruženja BH novinari, kaže da u takvoj situaciji ne može biti priče o slobodi medija.

˝Nema slobode medija, niti možemo o njoj govoriti kada predsjednik Republike Srpske već godinu i po dana ne dozvoljava jednoj od najvećih televizija da uđu u Palatu Republike. Gdje ministar bezbjednosti BiH otvoreno napada novinare javnog servisa. Gdje se obračunavaju vulgarnim riječima, uvredama, prijetnjama. Gdje predsjednik tjera iz kabineta, i Palate Republike Srpske novinarke koje mu se ne sviđaju˝, kaže Vukelić Gojku Veselinoviću u tekstu “Neophodno jedinstvo u borbi za slobodu medija u BiH”.

Ni situacija u Crnoj Gori nije mnogo bolja. Mediji su izgubili trećinu novinara, oko 600 ih je napustilo novinarstvo.

“Prema zvaničnim podacima Monstata u medijskoj djelatnosti je 2012. godine bilo zaposleno 1.970 ljudi, a dvije godine kasnije svega 1.382. Gdje je „razlika“ od 588 ljudi? Ko su oni, u kojim medijima je došlo do tako značajnog smanjenja zaposlenih?

Ukinuta je jedna trećina ukupnih radnih mjesta i to potpuno tiho, jedva sa pokojim pokrenutim radnim sporom kao jedinim otvorenim pokazateljem da sloboda medija u crnogorskim uslovima zaista ne funkcioniše”, upozorava Sindikat novinara Crne Gore u proglasu povodom Svjetskog dana slobode medija, koji smo objavili u tekstu “Medijski ambijent u Crnoj Gori: Siromaštvo, korupcija, strah”.

XS
SM
MD
LG