Dostupni linkovi

Svjedok suočen s dokazima progona u Ključu


Branko Volaš u sudnici 5. ožujka 2015.
Branko Volaš u sudnici 5. ožujka 2015.

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Branko Volaš, pomoćnik zapovjednika 17.brigade VRS-a iz Ključa, općine u kojoj je prema optužnici 1992.godine počinjen progon Bošnjaka i Hrvata s razmjerom genocida.

Volaš je kao svjedok obrane osporavao nasilne progone građana nesrpske nacionalnosti, nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju haška optužba suočila s odlukama lokalnih vlasti u Ključu – koje ukazuju na obrazac etničkog čišćenja i u toj općini, kao i drugima na koje je politički vrh bosanskih Srba – polagao pravo.

Volaš je u glavnom iskazu naveo kako su muslimanski ekstremisti odgovorni za izbijanje sukoba u Ključu, kao i da je lokalna vlast bosanskih Srba apelirala na nesrpsko stanovništvo - da se ne iseljava, ali se ono odlučilo na napuštanje općine, navodno - samovoljno. Kako bi pokazao da to nije točno - haški tužitelj Edward Jeremy je u unakrsnom ispitivanju suočio Volaša s podacima o više zločina u mjestima općine – poput masovnih ubojstava civila u Velagićima i Biljanima, kao i s diskriminatorskim odlukama lokalnih vlasti.

Gospodine u stvari – u srpnju 1992.godine Ratno predsjedništvo općine Ključ je odlučilo – da samo funkcioneri srpske nacionalnosti mogu zauzimati one funkcije koje su smatrane najvažnijim u Ključu. To je točno zar ne?“, upitao je tužitelj.

Koliko vidim – da.“, potvrdio je svjedok suočen s odlukom.

Svjedok: Ne znam kako da Vam odgovorim

Kako bi osporio kredibilitet svjedoka Volaša, koji je kao vojni obavještajac izjavio - da je svima u Ključu bilo na volju 1992.godine „da idu ili ostanu“, tužitelj Jeremy je pokazao pisanu odluku Jove Banjca – vođe Srpske demokratske stranke, SDS-a iz Ključa i člana lokalnog Ratnog predsjedništva– u kojoj iznosi uvjete pod kojim Hrvati i Bošnjaci smiju napustiti općinu u kojoj se nisu osjećali sigurno nakon uspostave novih vlasti.

Da bi Vam se dozvolilo da napustite neko područje – samo ako se složite da se nikada više nećete vratiti i da Vam se nikada neće vratiti Vaša nekretnina – onda se ovakav odlazak ne može opisati kao dobrovoljan. Jel' tako?“, suočio je na kraju svjedoka tužitelj Jeremy.

Nisam upućen uopće u rad tog organa i Ratnog predsjedništva, jer sam ja bio vezan uz vojne jedinice. Ne mogu dati svoje mišljenje – je li u redu, nije u redu.... Ne znam, ne znam što da Vam odgovorim na ovo pitanje“, ograđivao se svjedok Volaš.

Podsjetimo, spomenutog Banjca haška optužba je često citirala kako bi pokazala da je plan vlasti bosanskih Srba 1992.godine, na čelu s Radovanom Karadžićem - bio etničko čišćenje prostora na koje su polagali pravo, između ostalog i općine Ključ.

Nakon svjedoka Volaša obrana je na kraju sudskog tjedna izvela Miloša Šolaju, bivšeg oficira u press-centru 1.krajiškog korpusa VRS-a, koji će iskaz na suđenju generalu Mladiću (za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce) - nastaviti idući tjedan.

VIDEO: Glavni iskaz Volaša i dio unakrsnog ispitivanja

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG