Dostupni linkovi

Svjedok obrane povukao raniji iskaz o Mladiću


Boško Kelečević
Boško Kelečević

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću tužiteljstvo je nakon tri dana dovršilo unakrsno ispitivanje načelnika štaba Prvog krajiškog korpusa (VRS) Boška Kelečevića. On je kao svjedok obrane poricao odgovornost vojnih snaga za etničko čišćenje više BiH općina (Kotor Varoš, Ključ, Sanski Most, Prijedor) u njegovoj zoni odgovornosti – prebacujući ju pri tom na policiju, odnosno civilne vlasti.

Na kraju unakrsnog ispitivanja Kelečević je porekao i svoj raniji iskaz haškim istražiteljima iz 2001.godine - u kojem im je potvrdio da je general Mladić bio okrutan zapovjednik, zbog čega je bilo i teško surađivati s njim, iako mu je bio kolega vršnjak s Vojne akademije u Beogradu.

Mislio sam energičan i ustrajan u svojim naređenjima, ovo „okrutan“ nije adekvatna riječ i ja bih je povukao iz tog teksta“, izjavio je Kelečević kao svjedok obrane.

Politika progona u Kotor Varoši

Tijekom tri dana unakrsnog ispitivanja tužitelj Arthur Traldi je pak prikazao niz vojnih dokumenata VRS-a koji ukazuju da je vojni vrh, odnosno Glavni štab na čelu s optuženim – bio svjestan zločina protiv civila nesrpske nacionalnosti.

U srijedu je Traldi prikazao više zapisnika općinskih vlasti bosanskih Srba iz Kotor Varoši u kojima je opisano iseljavanje Bošnjaka i Hrvata – prema općoj politici zadanoj od strane vojno-političkog vrha.

Jedan od govornika tzv. Ratnog predsjedništva – bio je i zapovjednik jedne od brigada Prvog krajiškog korpusa VRS Boško Peulić, koji je potvrdio da je kao oficir sa svojim snagama „od početka sudjelovao u iseljavanju stanovništva“.

Kako bi pokazao kontinuitet u politici progona tužitelj je pokazao i zapisnike koji govore o potrebi za autobuse koji će prevesti još oko 1200 građana nesrpske nacionalnosti iz Kotor Varoši u Hrvatsku – i to gotovo pola godine od zauzimanja općine u ljeto 1992.godine.

Nosioci tih aktivnosti su bile snage MUP-a, civilne vlasti, odnosno ratno predsjedništvo općine Kotor Varoš“, skidao je pri tom zapovjednu odgovornost s VRS-a njezin umirovljeni general Kelečević.

Vi bi naređivali jedinici pukovnika Peulića?“, suočio je svjedoka potom tužitelj Traldi i dobio potvrdan odgovor.

Svjedok je potvrdio kako je njegov 1.krajiški korpus redovno izvještavao Glavni štab VRS-a o pregovorima s mještanima Večića oko njihove predaje, no nije želio potvrditi tužitelju – kako je general Mladić bio direktno umiješan u izdavanje instrukcija u vezi zauzimanja mjesta i postupanju sa zarobljenicima.

Ja to ne znam, ne mogu potvrditi - je li tada bio. U tom mjesecu sam bio još na zapovjednom mjestu Doboj.“, ograđivao se od svega Kelečević. Večići su inače mjesto u kojem je ubijanje i progon stanovnika – opisan od strane vještaka optužbe „kao ogledan primjer“ etničkog čišćenja potaknutog od strane vojno-političkog vrha bosanskih Srba.

Progoni u Sanskom Mostu

Kelečević je suočen i s dokazima progona Hrvata i Bošnjaka iz Sanskog Mosta, poput zapisnika lokalnih srpskih vlasti koji govori o iseljavanju njih 25 tisuća 1992.godine.

Ne mogu to potvrditi, ja sam se kao načelnik štaba više bavio borbenim djelovanjima. Ali ako je ovako – vjerujem da je“, ogradio se potom svjedok, ne osporavajući pri tom prikazano.

Kelečević je suočen i sa zločinima u logorima koje je osiguravala vojska, no pri tom je također odgovornost za to prebacivao – na policiju.

„Nije vojska osiguravala dovoženje tih zatočenika do Manjače, to su radili pripadnici MUP-a“, izjavio je svjedok nakon čega je suočen i s podatkom da je osobno izdavao neka naređenja u vezi spomenutog logora.

Rezimirajući dokaze optužbe prikazane tijekom tri dana - tužitelj Traldi je na kraju upitao Kelečevića – slaže li se da prikazane aktivnosti 1.krajiškog korpusa kao i drugih srpskih snaga, poput zatočavanja nesrpskog stanovništva u logore te njihovo iseljavanje i ubijanje – predstavlja način i radnje pomoću kojih su srpske snage sprovodile ciljeve formulirane u strateškim ciljevima (etničko razdvajanje naroda, Skupština bosanskih Srba), kao i u deklaraciji Glavnog štaba o ratu.

Kelečević je dao potvrdan odgovor.

Obrana: cilj rata je bio zaštititi srpski narod

Unakrsno ispitivanje izazvalo je niz reakcija branitelja Branka Lukića, koji je prigovarao – ne samo na pitanja tužitelja nego i na pitanja sudaca, zbog čega je zaradio sudski ukor.

U dodatnom ispitivanju od strane obrane Kelečević je pak naveo kako je „VRS-u cilj bio sačuvati srpski narod i srpske teritorije te omogućiti svima ostalima koji hoće – da tamo žive“.

Obrana je pokušala prikazati - da je strateški cilj o razdvajanju govorio o neprijateljima srpskog naroda, a ne o druga dva naroda u BiH.

Kelečević će iskaz, na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) – dovršiti u četvrtak.

(VIDEO: Zadnji dio unarsnog ispitivanja Kelečevića)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG