Dostupni linkovi

Svjedok o „odlasku civila bez problema“


Radovan Glogovac
Radovan Glogovac

Nakon niza oficira, obrana zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića – izvela je kao svjedoka Radovana Glogovca, bivšeg potpredsjednika Srpske demokratske stranke, SDS-a u Zenici.

Glogovac je tijekom rata bio zadužen za rad Komisije za razmjenu u centralnoj Bosni i Hercegovini, a nakon što je opisao kako su zarobljenici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti prebacivani na drugi teritorij „bez problema“ – haško tužiteljstvo je podsjetilo – da su prognanici morali platiti i do 1000 njemačkih maraka – kako bi autobusima bili odvezeni s područja zauzetog od strane Vojske Republike Srpske.

Glogovac je kao SDS-ovac obrani generala Mladića potvrdio da su razmjene zarobljenika obavljale civilne vlasti bosanskih Srba, skidajući pri tom zapovjednu odgovornost s vojnih.

No u unakrsnom ispitivanju haški tužitelj Traldi ga je suočio s dokumentima VRS-a koji pokazuju da su upravo vojne vlasti napravile formulare – o dobrovoljnom odlasku i preko Glogovca ih dostavljale civilima nesrpske nacionalnosti - da ih potpišu prije progona.

Samo da zaključimo – Vi ste potvrdili da ste davali civilima muslimanima koji su odlazili formulare, potvrdili ste da su ih oni popunjavali, potvrdili ste da su oni u njima izražavali da žele dobrovoljno ići. To je istina, zar ne? Možete jednostavno potvrditi s da ili ne.“, ispitivao je tužitelj.

„Ne. Kategoričan sam – ne.“, poricao je svjedok.

O mijenjanju civila za zarobljene vojnike VRS-a

Nakon što je Glogovac izjavio kako su civili mogli slobodno odlaziti s područja pod kontrolom VRS-a, tužitelj Traldi je podsjetio na cijenu koju su morali platiti – kako bi to mogli učiniti. Kao i da je pomoćnik generala Mladića iz Glavnog štaba VRS-a general Zdravko Tolimir zapisao – da su za srpske vojnike, neprijateljskoj strani za razmjenu davani većinom hrvatski i bošnjački civili.

Dakle ono što ja tvrdim – je da ovaj dokument odražava upravo ono što je rekao general Tolimir. To je istina, zar ne?“, suočio je svjedoka obrane u unakrsnom ispitivanju tužitelj.

„Ponovno ponavljam – u ovom dokumentu tako piše i ovo mi je apsolutno nepoznato. I ponovno ponavljam pred sudom – ja nisam tako radio. Nisam davao civile za zarobljenike. Isključivo su civili išli...ne za civile, ako se dovedu – dobro došli, ako ne – ja sam ih puštao da odlaze.“, branio je svjedok svoju ulogu u spornim ratnim događajima.

VIDEO LINK: Dio iskaza Glogovca

Suđenje za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane, kojih je do sada izvedeno četrdesetak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG