Dostupni linkovi

Svjedok o formiranju masovne grobnice Tomašica


RM - 382, zaštićeni svjedok optužbe
RM - 382, zaštićeni svjedok optužbe

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao zaštićeni svjedok pod pseudonimom RM-382, kao drugi po redu svjedok tužiteljstva u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica.

Budući da se radilo također o insajderu iz srpskih snaga, kao i u slučaju prvog svjedoka o Tomašici - suci su mu dodijelili zaštitne mjere pa je njegov iskaz, uz promjenu lika i glasa održan većinom na sjednici zatvorenoj za javnost.​

"Svjedoče imajte u vidu da smo sada na javnoj sjednici. Nitko ne može vidjeti Vaš lik i čuti Vaš pravi glas, ali vodite računa o tome da ne kažete u odgovorima ništa što bi Vas moglo identificirati i ako treba obratite mi se da pređemo na privatnu (zatvorenu za javnost) sjednicu", poručio mu je Alphons Orie, predsjedavajući sudac.

Optužba je samo kratko obavijestila javnost na otvorenoj sjednici o sažetku iskaza u kojem je insajder pod pseudonimom RM - 382 govorio "o formiranju masovne grobnice Tomašica i pokapanju" ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti u nju.

Na kratkom dijelu otvorene sjednice moglo se čuti da je bilo riječi "o nadzorniku zaduženom za sistem odvoda Tomašica, osobi nadimka Lješnjak koja je imala veze s Kriznim štabom rudnika, kao i tome da je bio angažiran (od travnja 1992.godine do veljače 1993.godine) kao policajac koji se posebno istaknuo u sanaciji objekata."

Progon je, prema optužbi, 1992. godine u Prijedoru i nekim općinama na koje su vlasti bosanskih Srba polagale pravo - dosegnuo razmjere genocida. Podsjetimo, od objavljivanja pronalaska grobnice 2013. godine - iz nje je izvađeno više stotina tijela ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, a haška optužba tereti i za nju generala Mladića (po zapovjednoj odgovornosti) budući da je u svoj ratni dnevnik unio broj od oko 5.000 tamo pokopanih žrtava.

Haška optužba namjerava o Tomašici ispitati još 11 svjedoka, nakon čega će se suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastaviti izvođenjem dokaza obrane, koja je do sada ispitala preko polovice svjedoka - od ukupno njih 300 planiranih.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG