Dostupni linkovi

Svjedok: Nije bilo snajperista, ali je bilo snajpera


Stojan Džino
Stojan Džino

Kao još jedan svjedok osporavanja odgovornosti za ubojstvo oko 11 i pol tisuća Sarajlija iskaz na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dao je Stojan Džino, oficir iz Rajlovačke brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Iako je u glavnom iskazu tvrdio da njegova jedinica nije imala obučenih snajperista, od strane kojih su prema haškoj optužnici gađani Sarajlije, Džino je potvrdio kako su „najbolji borci dobijali snajpere da u borbi ne bi rasipali municiju“.

Tužitelj Edward Jeremy (Džeremi) osvrnuo se naime na izjavu svjedoka – da nikada nije za vrijeme rata vidio profesionalnog snajperista u Rajlovačkoj brigadi, podsjećajući da je prethodni svjedok obrane – Mihajlo Vujasin, zamjenik zapovjednika u istoj brigadi – ostavio mogućnost da su pojedinci u jedinici samovoljno vršili snajpersku obuku.

Svjedok potvrdio da je čuo za zlostavljanje mještana Ahatovića

Nakon što je u glavnom ispitivanju Džino izjavio da Rajlovačka brigada VRS-a nije napadački djelovala „već samo branila svoje položaje“, haško tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju suočilo svjedoka s napadom njegove jedinice na mjesto Ahatovići između 29.svibnja do 2.lipnja 1992.godine – tijekom čega je ubijeno nekoliko desetaka mještana, a preko 200 zarobljeno te zatočeno u kasarni VRS-a u Rajlovcu.

Svjedok se branio kako su Ahatovići granatirani tek nakon što je iz tog mjesta ispaljeno nekoliko projektila.

„Vi hoćete reći da smo mi nešto stalno napadali. Mi smo branili svoje kuće.“, posvađao se Džino s haškim tužiteljem zbog čega su se u ispitivanje umiješali i suci.

Džino je potvrdio kako je i njegova jedinica zarobila određeni broj ljudi te ih također predala u kasarnu u Rajlovac, tvrdeći da je tek saznao za ubojstva i premlaćivanja – oko dva mjeseca nakon toga u svom zapovjedništvu.

Tužitelj Jeremy također je inzistirao da mu svjedok odgovori – kada je čuo za ubojstvo najmanje 47 osoba koje su ubijene u autobusu prilikom prevoza iz kasarne Rajlovac – o čemu je kao svjedok optužbe svjedočio i preživjeli.

O suradnji članova vlasti bosanskih Srba u progonu

Kako bi osporio njegov glavni iskaz – da nije bilo organiziranog protjerivanja građana nesrpske nacionalnosti, tužitelj je suočio Džinu i s rušenjem džamije u Ahatovićima nakon zauzimanja od strane srpskih snaga, kao i podacima da je od 1066 Bošnjaka u općini Dobroševići (od toga polovica u Ahatovićima) - tamo ostala samo 1 obitelj, a od oko 200 Hrvata – samo 3 obitelji.

Također su pokazani dokazi o suradnji i koordinaciji optuženog Ratka Mladića, pukovnika Stanislava Galića, predsjednika općine Rajlovac Jove Božića i predsjednika Skupštine bosanskih Srba Momčilom Krajišnikom – u vezi zauzimanja općina na koje su bosanski Srbi polagali pravo, a prilikom čega je došlo do progona, negdje i s razmjerom genocida.

VIDEO LINK: Dio iskaza Džine

Suđenje za dvostruki genocid i druge zločine u BiH (1992-1995) nastavlja se u četvrtak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG