Dostupni linkovi

Dinosaurusi u sarajevskoj Pionirskoj dolini



Zvjezdan Živković

U sarajevskoj Pionirskoj dolini u srijedu je otvorena evropska izložba praistorijskih životinja pod nazivom „Svijet dinosaurusa“. Do 19. februara posjetioci će moći pogledati 52 replike dinosaurusa, i to u njihovoj prirodnoj veličini.

„Eksponati su rekonstruisani u njemačkom paleontološkom istraživačkom centru i pod strogim nadzorom muzeja u Hanoveru. Interesantno je da se pored svakog eksponata može naći i više informacija o svakom primjerku. Dinosaurusi su autentičnih dimenzija. Jedan je od njih je dug 23 a visok skoro šest metara“, kaže Amra Jusović, portparolka „MacCann Sarajevo“, inače agencije koja je priredila izložbu.

Uz dinosauruse - biljojede, mesoždere različitih veličina, izložene su i replike praistorijskog čovjeka - neandertalca. Eksponati su izmamili osmijeh na lica najmlađih posjetilaca.



Izložba „Svijet dinosaurusa“ je prilika da se građanima, tokom zimskog perioda, ponudi atraktivan sadržaj, istovremeno edukativan za djecu, ali i odrasle.

„Shvatimo da su ove životinjske vrste živjele na Planeti prije 230 miliona godina. Nažalost, sve su izumrle. Ako ne znamo prošlost i ne budemo educarali mlade da čuvaju Zemlju, plašim se i da čovjek ne doživi ovakvu istu sudbinu“, ističe upravnik rekreaciono-zabavnog centra „Pionirska dolina“ Esad Tajić.

Nakon Beograda i Sarajeva, evropska izložba „Svijet dinosaurusa“ biće izložena u Podgorici.
XS
SM
MD
LG