Dostupni linkovi

Slijedi najveći Super Mjesec od 1948. godine


Sljedeći značajan Super Mjesec desit će se tek 25. novembra 2034. godine
Sljedeći značajan Super Mjesec desit će se tek 25. novembra 2034. godine

Ukoliko ove godine niste posmatrali nijedan važniji astronomski događaj, preporučujemo da oči uperite ka nebu u ponedjeljak 14. novembra i potražite veliki Mjesec.

Naime, u slučaju vedrog neba, moći ćete posmatrati pojavu Super Mjeseca u najvećoj verziji još od 1948. godine. Naš najveći prirodini satelit će se 14. novembra na nebu pojaviti i do 14 posto veći i 30 posto svjetliji nego inače.

Razlog je pozicija Mjeseca u odnosu na Zemlju koji će se tada nalaziti na oko 45.000 kilometara bliže nego u periodu najudaljenije pozicije. S obzirom da je mjesečeva orbita eliptična, naš se satelit naizmjenično nalazi u perigeju - najbližoj tački u putanji i apogeju - najudaljenijoj tački u putanji oko Zemlje.

Perigej iznosi oko 360.000 km, dok apogej iznosi oko 405.000 km.

Također, na pojavu Super Mjesec utječe poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca, kao i potencijalna pozicija našeg satelita bliže horizontu koja kreira iluziju dodatnog uvećanja.

Sljedeći značajan Super Mjesec desit će se tek 25. novembra 2034. godine.

S druge strane, "obični" Super Mjeseci dešavaju se relativno često i nerijetko prolaze neprimijećeni, prenosi portal Klix.ba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG