Dostupni linkovi

Posljedice narušene sigurnosti: Sarajlije se plaše Sarajeva


Sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća: ​Jasmin Ahić
Sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća: ​Jasmin Ahić

Sarajevo nije siguran grad, tako se osjeća većina stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ubistva, pljačke, saobrajne nesreće sa smrtnim posljedicama – svakodnevnica su bh. prijestolnice. Građani su na brojnim protestima tražili da ih se zaštiti, da se riješe mnogi slučajevi, uhapse i kazne počinioci. Međutim, nadležni i dalje ne nude konkretne odgovore.

Posljednji slučaj koji je uzdrmao bh. javnost je smrt dvije studentice Filozofskog fakulteta, Edite Malkoč i Selme Agić, koje je autobilom usmrtio Sanjin Sefić pa pobjegao u susjednu Srbiju. On je, kao i većina počinioca, od ranije poznat policiji.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Oči su godinama zatvarale i nadležne institucije. Sigurnosnu situaciju su procjenjivale na osnovu statističkih podataka, prema kojim se moglo ocjeniti da u Sarajevu "teče med i mlijeko".

Posljednji događaj je ipak iznudio izjavu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da je sigurnosna situacija narušena.

Osam dana je prošlo do kada su poginule studentice Edita i Selma i toliko su i trajala medijska međusobna optuživanja ko je odgovoran, ko nije koga obavijestio i šta je čija nadležnost. Toliko je trebalo da se organizuje, a tako je izgledala i vanredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Prvo je predsjednik Komisije za sigurnost kantonalne skupštine Elvedin Okerić rekao da institucije dovoljno ne sarađuju, što još više stvara osjećaj nesigurnosti u Kantonu.

"Smatramo da je ozbiljno narušena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštva Kantona Sarajevo iz čega dalje proizilazi uznemirenost javnosti i otvoreno nepovjerenje u institucije Kantona Sarajevo", ističe Okerić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić navodi da saradnja između dvije institucije postoji.

"U onoj situaciji kada sam ja, kao glavni tužilac, procjenila da treba reagovati i da treba glava kuće, a to je komesar, da utvrdi eventualnu odgovornost policijskog službenika u jednom vrlo delikatnom predmetu, ja sam i reagovala", riječi su tužiteljice Burzić.

Dalida Burzić: Postoji saradnja između institucija
Dalida Burzić: Postoji saradnja između institucija


Na rad policijskog komesara stizale su brojne optužbe. Prije nekoliko dana i sam resorni ministar zatražio je njegovo razrješenje. Obraćanje poslanicima komesar Vahid Ćosić je, osim izvještaja o stanju sigurnosti, iskoristio da odgovori na pritužbe na njegov rad. Između ostalog je rekao da je tužiteljica Dalida Burzić omalovažavala rad MUP-a Kantona Sarajevo.

"Obavijestit ću Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, te Ured glavnog disciplinskog tužioca da ispita odgovornosti glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, postupajućih tužilaca na ovoliku beskrupuloznu hajku i omalovažavanje rada policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo", rekao je Ćosić.

Jasmin Ahić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, ocjenjuje da sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća.

"Mi možemo iznositi statistike, možemo se pozivati na rad ili nerad, na komunikaciju ili nekomunikaciju između tri elementa unutar sistema krivičnog pravosuđa i reći da to funkcioniše, ali je osjećaj sigurnosti na vrlo niskom nivou", smatra profesor Ahić.

Aktivistica i učesnica brojnih protesta Svjetlana Nedimović kaže da građani nisu dobili niti jedan odgovor koji su tokom ovih dana zatražili od nadležnih institucija.

"Zahtjevi i dalje stoje i na njih nema odgovora. Usuđujem se reći da zaista ne vjerujem da ćemo ikakav odgovor i dobiti, već oni samo kupuju vrijeme i čekaju da se pritisak javnosti smanji", konstatuje Svjetlana Nedimović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG