Dostupni linkovi

Oporba traži izbore, Most štiti premijera


Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković
Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je ostala gotovo usamljena u traženju da se glasa o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. Manji partner u vladajućoj koaliciji Most traži od njih da odustanu od zahtjeva za opozivom Oreškovića, a ako ne odustanu, Most neće sudjelovati u formiranju neke nove većine i slijede izbori. Opozicija traži raspuštanje Sabora i prijevremene izbore što prije.

Manja stranka vladajuće koalicije Most postavila je ultimatum HDZ-u koji glasi – ili odustanite od smjene premijera Oreškovića, ili ćemo i mi zatražiti prijevremene izbore.

"Ako gospodin Karamarko odluči rušiti Vladu, Most neće sudjelovati u preslagivanju, i za nas su opcija – izbori!", poručio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

HDZ je u srijedu u dnevni red Sabora ugurao glasanje o povjerenju predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću. Na taj način oni pokušavaju spriječiti već uvršteno glasanje o povjerenju Tomislavu Karamarku kao prvom potpredsjedniku Vlade, gdje on sigurno ne bi prošao, a nadaju se skupiti neku novu većinu i tako izbjeći izbore.

HDZ-ov predsjednik Sabora Željko Reiner nastojat će glasanje o povjerenju Oreškoviću staviti na dnevni red ranije nego glasanje o povjerenju Karamarku, a opozicija će ga nastojati u tome spriječiti.

Oporbeni socijaldemokrati (SDP) najavljuju da će zajedno s HDZ-om glasati protiv Oreškovića, a njihov motiv je da tako ubrzaju izbore. Opozicija traži izbore po mogućnosti već u srpnju. Tvrde da Vlada ne funkcionira i da vladajući ne smiju prisiljavati hrvatske građane da i dalje sudjeluju u neuspješnom eksperimentu.

"Je li vam barem malo neugodno zbog ovog nereda, nerada i zbog sramote koju ste priuštili svim građanima Republike Hrvatske? Prekinite ovaj eksperiment i omogućite nam da prestanemo sramotiti državu", zatražio je Peđa Grbin iz SDP-a.

Manje stranke oporbenog lijevog centra jutros su to i formalno zatražile.

Nevladina udruga GONG prijepodne je dijelila zastupnicima "raspusnice", raskošno opremljene formulare u kojima oni svojim potpisom mogu zatražiti raspuštanje Sabora.

'Raspusnice' koje je dijelio GONG
'Raspusnice' koje je dijelio GONG

Sa druge strane Markovog trga Vlada koju su mnogi već pokopali održala je svoju redovitu sjednicu.

Najdinamičnije je u HDZ-u i oko njega. Mala klerikalna stranka Hrast koja je u HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji nije potpisala zahtjev za smjenom premijera Oreškovića.

Zahtjev za opoziv nije potpisalo ni nekoliko HDZ-ovih zastupnika, među njima i Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika. Opoziv Oreškovića značio bi nove izbore, a to bi značilo izgubljenih godinu dana u situaciji kada su krediti u svijetu jeftini i kada visoko zadužena Hrvatska treba skupe kredite zamijeniti jeftinima, poručio je Tuđman.

Protiv rušenja Oreškovića je i svih četvero HDZ-ovih europarlamentaraca koji su pismom pozvali saborske zastupnike HDZ-a da, suprotno Karamarkovoj direktivi, ne glasaju za opoziv Oreškovića.

Plan u dva koraka

"Većina političkih aktera u ovoj krizi ima artikuliranu političku poziciju, osim HDZ-a", kaže za naš radio politolog s zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj. Premijer Tihomir Orešković, iako aktualni sukob naziva "bitkom za Hrvatsku" ustvari vodi bitku za svoju funkciju, jer bi novi izbori značili ako ne njegov odlazak iz hrvatske politike, a onda sigurno kraj njegove premijerske karijere.

"Tako da će se on svim snagama truditi da ova Vlada opstane, odnosno da se ispuni taj uvjet da iz nje ode gospodin Karamarko, pa da onda Vlada nastavi funkcionirati", ocjenjuje Šalaj.

Most podržava Oreškovića i nema problema s HDZ-om, nego samo sa Karamarkom.

"HDZ je tu politički gledano u najneugodnijoj situaciji – s jedne strane žele izbjeći nove izbore jer sva istraživanja govore da je u ovom trenutku SOP jači od njih. Jedna grupa želi nagovoriti ili pritisnuti Karamarka da odustane od tog potpredsjedničkog mjesta, kako se ne bi išlo na izbore i kako bi HDZ opstao na vlasti, a sa druge strane postoji grupacija koja kaže da se na tu novu ucjenu Mosta ne smije pristati", komentira Šalaj.

HDZ ima plan u dva koraka: prvi bi bio rušenje Oreškovića u Saboru gdje bi im pomogao i SDP, a drugi bi bio pokušaj slaganja neke nove većine, sa Karamarkom kao premijerom ili vjerojatnije bez njega, kaže Šalaj. Plan u dva koraka, ali naravno različita, imaju i socijaldemokrati.

"S jedne strane, oni bi po svakoj političkoj logici trebali podržati HDZ-ov zahtjevza izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, onda se nadati da se neće formirati nova parlamentarna većina, i da će nakon isteka 30 dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović biti obvezna raspisati nove prijevremene parlamentarne izbore koji bi bili u okviru zadanih ustavnih rokova. Ali ponavljam za kraj – mislim da odluku moramo očekivati prije svega od HDZ-a", zaključuje Šalaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG