Dostupni linkovi

Fridom haus: Makedonija je neslobodna zemlja


Protest makedonskih novinara
Protest makedonskih novinara

U najnovijem izveštaju Fridom hausa (Freedom House) o slobodi medija, Makedonija je iz grupe delimično slobodnih pala u grupu neslobodnih zemalja. To se desilo zbog obelodanjivanja masovnog i nelegalnog prisluškivanja novinara od vlade, korupcionaške veze između funkcionera i vlasnika medija, kao i povećane pretnje i napadi na medijske radnike.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije, Naser Selmani, kaže da je ova ocena logični sled događaja, pošto je ova organizacija nedavno izašla sa izveštajem u kome je Makedonija tretirana kao zemlja sa neizbornom demokratijom, a to znači da je vlast nametnuta građanima i nije odraz slobodne volje.

Selmani smatra da je glavni razlog ovakve ocene to što u Makedoniji ima zatvorenih novinara, dodajući da niko nije izvukao pouku od toga što je Tomislav Kežarovski bio u zatvoru, pa se sada ista greška ponavlja i u slučaju Zorana Božinovskog, koji je nedavno ekstradiran iz Srbije.

Osim toga, ističe Selmani, eskalira i nasilje prema novinarima, a da za to niko nije sankcionisan.

"Kada se sve to događa, u slobodnom svetu to je jasna poruka da vlast i institucije žele da zatvore usta novinarima i da ih zastrašuju i odvraćaju od pisanja i otkrivanja slučajeva zloupotrebe vlasti", navodi Naser Selmani.

Direktorica Visoke škole za novinarstvo i odnose sa javnošću, Žaneta Trajkovska, kaže da u Makedoniji postoje selektivna pravda, ograničena sloboda i korumpirani mediji, pa nije ni iznenađenje ovakav izvještaj Fridom hausa za Makedoniju.

Nije lepo videti zemlju u društvu sa Turskom i Rusijom, navodi Trajkovska, to je bilo očekivano, naročito posle rangiranja Makedonije u neizbornim demokratijama.

"Ova ocena samo reflektuje stanje medija u Makedoniji, gde imamo uređenje medijskih sadržaja van medija, odnosno u određenim centrima moći i centrima za komunikaciju političkih vrhuški, gde su političke partije duboko ušle u kreiranju vesti dana", dodaje Trajkovska.

Mediji stvaraju veštačku sliku da je u Makedoniji sve dobro, kaže Trajkovska.

Selmani ocenjuje da vlasti ne osećaju odgovornost, da Makedoniju etabliraju kao slobodnu demokratsku zemlju, odnosno da je već vode ka procesu izolacije.

Inače, prema izveštaju Fridom hausa, Makedonija je jedina zemlja u regiji Balkana, zajedno sa Turskom, koja je u grupi neslobodnih zemalja. Sve druge su u grupi delimično slobodnih.

Isto tako, Makedonija je jedna od zemalja koje su prošle godine imale najveći pad. Među njima su Turska, Bangladeš, Burundi, Francuska, Srbija, Jemen, Egipat i Zimbabve.

XS
SM
MD
LG