Dostupni linkovi

Kako će se Vučić rešiti Gašića?


Bratislav Gašić na konferenciji za štampu 8. decembra 2015.
Bratislav Gašić na konferenciji za štampu 8. decembra 2015.

Nakon seksističke izjave ministra odbrane Bratislava Gašića upućene novinarki B92 pre dva dana i najave njegove smene, nije stavljena tačka na slučaj člana Vlade koji je do sada "preživeo" mnoge afere, pa i njegov najnoviji nastup pred novinarima izazvao je revolt zbog još jedne zloupotrebe medija.

Sa druge strane, čin najavljene smene ministra prate premijerova obrazloženja koja bacaju senku na gest koji je mogao biti znak uvođenja nove prakse-odgovornosti najviših državnih funkcionera za javno izgovorenu reč, kao i drugačiji odnos prema novinarima koje su u Srbiji visoki funkcioneri šutirali pred kamerama, ubijali u zasedama, koristili kao svoje najprizemnije glasnogovornike, smenjivali, vređali, prozivali...

Ministar odbrane Bratislav Gašić održao je konferenciju za novinare kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika medija. On je pročitao kratku, unapred pripremljenu izjavu i okrenuo se i izašao. Bez pitanja, molim. Kao da su mediji njegov lični servis bez prava da u ime javnosti traže dodana objašnjenja.

Ponovio je izvinjenje za uvredu na račun novinarke televizije B92 i poručio da će njegova misija od sada biti da se bori protiv zlostavljanja žena. Udruženje novinara Srbije odmah je reagovalo saopštenjem u kome se navodi da je ovakav postupak ministra Gašića samo nastavak neprihvatljivog odnosa prema novinarima.

UNS podseća da konferencije za novinare služe da bi novinari dobili odgovor na pitanja u vezi sa temom zbog koje je konferencija sazvana. Ovakav postupak ministra Gašića samo je nastavak neprihvatljivog odnosa prema novinarima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je dan ranije da Gašić ne može da ostane ministar odbrane nakon što je uvredio novinarku TV B92, rekavši da "voli novinarke koje lako kleknu".

Iako je premijer Vučić nagovestio da će smeniti ministra, za sada to nije zvanično i potvrđeno. Kakva je razlika u proceduri između smene i ostavke?

U oba slučaja, odluku mora doneti Parlament.

"Kada neko podnese ostavku, ne vodi se rasprava jer je to lični čin, a ako se podnese predlog za razrešenje, onda se o tome raspravlja, iznose se razlozi", ocenjuje za RSE Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta univerziteta Union.

Milosavljević podseća na mnoge afere koje su pratile Gašićev mandat.

Događaji vezani za pad helikoptera i pogibije posade u pokušaju spasavanja bebe iz Sandžaka, zatim odbijanje da pruži ombudsmanu informacije o incidentu vojne policije u slučaju prebijanja Andreja Vučića, premijerovog brata u vreme Parade ponosa, i u slučaju nezakonitog prisluškivanja opozicionih stranaka i ljudi iz pravosuđa.

Mediji podsećaju i na njegov gaf u vezi sa transrodnom majorkom Helenom koja ga je tužila za diskriminaciju.

Takođe, javnost je obaveštena o sukobu interesa u vreme kada je bio gradonačelnik Kruševca i iz budžeta grada preusmerio 14.3 miliona dinara za TV koja je u vlasništvu njegove porodice.

"Naravno da su i ranije postojali razlozi za odlazak ministra Gašića. Premijer je, očigledno, smatrao da to nije dovoljno i govorio je: ne dam Gašića!", ističe profesor Milosavljević.

RSE: Šta mislite da je u ovom slučaju prevagnulo da Vučić 'svog Batu' kako ge naziva, smeni?

Milosavljević: Mislim da je u pitanju sa jedne strane, sled loših događaja, pa je to kap koja je prevršila čašu. A, sa druge, jedna želja koju treba pozdraviti, da se postave granice nekim ispadima funkcionera izvršne vlasti. To je jako dobro kao poruka iz celog ovog događaja.

Česte promene na vrhu Ministarstva odbrane pokazuju da Srpska Napredna Stranka (SNS) ima problem sa pronalaženjem prave civilne ličnosti na čelu togsektora.

"Od kako je SNS došao na vlast, tri ministra su vršila dužnosti ministra odbrane: Vučić, Rodić, pa Gašić, pa sad čekamo četvrtog. To dovoljno ukazuje koliko je je to ozbiljno mesto. Vojska je ogroman sistem koji traže osobu sa velikim socijalnim iskustvom, koji će da promisle svaku reč pre nego što je izgovore", reči su Aleksandra Radića, vojnog analitičara.

Premijer Vučić za ministra Bratislava Gašića i sada, kada je odlučio da mu više nije mesto u njegovom kabinetu, kaže da je on jedan od njegovih najodanijih saradnika i prijatelja, dodavši da nije doneo odluku zbog "napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepoštenje drugih" već zbog "politike pristojne, poštene i uspešne Srbije".

(Protest novinara ispred Vlade Srbije, RSE/Foto: Vesna Anđić)


Ostaje nejasno da li reagovanje profesionalnih medijskih udruženja koji su pozvali na bojkot Gašića sve dok je na mestu ministar i protest novinara u ponedeljak uveče ispred zgrade Vlade, premijer smatra orkestriranom kampanjom, ili je žaoka usmerena na nekog drugog.

"Bilo kako bilo, i slučaj Gašić, uz ostale afere koje prate tabloidno-propagandno novinarstvo poput nedavne lažne dirigovane uzbune o navodnom državnom udaru, pokazatelj je gde se novinarstvo u Srbiji danas nalazi", poručio je predsednik NUNS-a na protestu ispred Vlade Srbije.

"Poruka ovog skupa, osim što je podrška našoj koleginici, je da je cela profesija na kolenima."

Dok je popularni autor emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem", koji je sa TV B92 poslat na prevremeni zimski odmor, poručio:

"To malo solidarnosti koje smo pokazali, daj Bože da postane pravilo!"

Zaštitnik građana Saša Janković poručio je gostujući na TV N1 da bi bilo dobro da incident koji se dogodio bude odskočna daska za pokretanje novog odnosa vlasti prema medijima, a usput i odnosa prema ženama u društvu.

Ukoliko do toga ne dođe, onda od odlaska Gašića sa funkcije minista neće biti prave koristi.

XS
SM
MD
LG