Dostupni linkovi

Slučaj "švajcarci": Nezadovoljni klijenti optužuju banke za opstrukciju


Ilustracija
Ilustracija

Iako je Skupština još prošlog ljeta usvojila Zakon kojim je trebalo riješiti problem kredita odobrenih u švajcarskim francima – to se nije desilo, a za to nezadovoljni klijenti optužuju Hypo Alpe Adria banku koja, kako kažu, u sprezi sa Centralnom bankom opstruira primjenu Zakona.

U Crnoj Gori je odobreno 760 kredita u švajcarskim francima u ukupnom iznosu od oko 130 miliona eura. Zakon o konverziji kredita odobrenih u švajcarskim francima Skupština je usvojila krajem jula, a rok za njegovu primjenu je istekao 6. oktobra. Prema ovom aktu, trebalo je da svi krediti u švajcarskim francima budu konvertovani u eure, a da teret kursnih razlika podijele korisnik kredita, Hypo Alpe Adria banka koja je jedina u Crnoj Gori davala kredite u švajcarcima i država.

Predstavnik klijenata Dragan Senić kaže da su Centralna banka i Ministarstvo finansija bili protiv usvajanja Zakona o konverziji koji je značio skidanje omče sa vrata 760 porodica.

"Zakon o konverziji je veoma precizan i odnosi se na sve ugovore o kreditu u švajcarskim francima, a Centralna banka tumačenjem zakona nanosi direktnu štetu građanima”, kaže Senić, te dodaje:

„Zakon se ne primjenjuje. Banka je malom broju klijenata zakonite anekse ugovora, međutim, velikom broju klijenata su u ugovori dati nezakoniti članovi – šta bi bilo, ako bi bilo. Drugi segment priče je u vezi sa klijentima koji su diskriminisani. Diskriminacija se vrši nad klijentima koji su prebačeni u faktoring kompaniju u okviru Hypo grupe – Heta-u i klijente koji su zatvorili kredite prije vremena. Očigledno je da Hypo Alpe Adria banka ovakvu opstrukciju primjene Zakona ne bi mogla da vrši da nema podršku Centralne banke koja je od starta bila protiv ovog zakona i tvrdila da ne može da se miješa u odnos klijent-banka, a upravo regulator je taj koji je dozvolio da se na tržištu Crne Gore nađe špekulativan i štetan kreditni proizvod.“

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je svojevremeno tužio Hypo Alpe Adria banku, nakon čega se i ušlo u donošenje Zakona koji bi razriješio problem kredita odobrenih u švajcarskim francima.

Pravni zastupnik CEZAP-a, advokat Dragomir Ćalasan kaže da je Centralna banka, na osnovu njihovih sedam prijava, izvršila reviziju.

„Mi smo Centralnoj banci ukazali na sve nezakonitosti, a Centralna banka je usvojila izvještaj koji ne sadrži ništa od onoga što smo tražili da se utvrdi“, kaže Ćalasan.

„Skupština je uradila veoma dobar posao. Usvojila je Zakon koji je jasan i precizan. Mi nemamo nikakvih primjedbi na rad skupštinskog Odbora za ekonomiju i Skupštinu koja je, praktično, jednoglasno usvojila ovaj Zakon. Međutim, Centralna banka ima različite razloge među kojima su i oni lične prirode, jer tamo sede pojedina lica koja su povezana sa licima iz Hypo Alpe Adria banke. Mi sumnjamo i tvrdimo da je Centralna banka pristrasna u ovom konkretnom slučaju.“

Nagli skok vrijednosti švajcarskog franka prouzrokovao je tešku situaciju za stotine hiljada građana dijela Evrope i paniku među klijentima koji su kod Hipo Alpe Adrija banke podigli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i tako ušli u spiralu u kojoj nakon više godina otplate kredita duguju više nego na dan zaduživanja.

Jedan od korisnika kredita u švajcarcima je bio i otac Jasmine Muminović.

„Ministarstvo finansija treba što prije da se uključi u rješavanje ovog problema jer se on dotiče sudbina na stotine crnogorskih porodica. Tragedija koja je zadesila moju porodicu i smrt moga oca koji je sebi oduzeo život, očajan pred teškom nepravdom banke i Heta-e, podržanih Centralnom bankom je, nažalost, za nadležne samo još jedna statistička brojka o samoubistvima i ništa više. U međuvremenu se desilo ono što se i naslućivalo. Naša tragedija nije izolovan slučaj. Da je Zakon o konverziji bio na vrijeme primijenjen, moj otac bi sada, vjerovatno, bio živ kao i još nekoliko klijenata banke koji su doživjeli istu ili sličnu sudbinu“, kaže on.

XS
SM
MD
LG