Dostupni linkovi

Fotografije povezuju Janukovičeve snage sa masakrom na Majdanu


Pripadnici specijalnih jedinica pucaju na demonstrante u Kijevu
Pripadnici specijalnih jedinica pucaju na demonstrante u Kijevu
Autorka: Natalija Golicina, RFE/RL; priredio: Slobodan Kostić

Američki novinar Džejmi Detmer (Jamie Dettmer) kaže da fotografije koje su objavljene ovog vikenda u okviru njegovog istraživačkog priloga u online magazinu „The Daily Beast“ po svemu sudeći „otkrivaju istinu“ o tome ko je ubio 53 antivladina demonstranta na kijevskom Trgu nezavisnosti 20. februara.

On tvrdi da fotografije sugerišu da su ubice bile pripadnici ličnih snaga bezbednosti svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, a ne opozicionih frakcija koja je imala podršku iz inostranstva ili ekstremisti među samim demonstrantima, kako su poručivali iz Kremlja pripadnici srušenog Janukovičevog režima.

Fotografije su snimljene u dvorištu državne Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), neposredno pre nego što su snajperisti počeli da pucaju na demonstrante koji su bili udaljeni svega tri bloka od njih.

Pripadnici jedinica koje su fotografisane u dvorištu zgrade nosili su tamne unifrome i žute identifikacione trake oko ruke, a bili su naoružani snajperskim puškama koje su modifikovani „kalašnjikovi“.

Detmer, koji je nedavno govorio za Ruski servis RFE/RL objasnio je da se na fotografijama vide pro-Janukovičeve Specijalne snage poznate kao „Alfa tim“.

„Ne kažemo da možemo da dokažemo da su ljudi sa tih fotografija povlačili obarače“, kaže Detmer. „Ono što je sasvim očigledno već i na prvi pogled – imate jedinice uvežbane za borbu protiv terorista, obučene snajperiste, koji pune i repertiraju oružje pre nego što je počela pucnjava na Majdanu 20. februara.“

U međuvremenu, kao novi dokaz za ono što se dogodilo, Ukrajinski servis RFE/RL objavio video na kome se vide pripadnici jedinice u istim uniformama sa žutim oznakama kako nišane istim snajperskim puškama i pucaju iz „kalašnjikova“ na demonstrante na Majdanu.

Masakr koji se dogodio na Majdanu postao je deo propagandnog rata.

Zvanični Kremlj tvrdi da su ubistva organizovale vođe protesta ili američki špijuni.
Ruski mediji koji se nalaze pod državnom kontrolom i ambasador u UN Vitalij Čurkin govorili su da je u sve to uključena i američka ambasada u Kijevu.

Oleksandr Jakimenko, šef Službe bezbednosti za vreme Janukoviča tvrdio je da su snajperisti bili učesnici protesta.

Detmer smatra da ne postoje bilo kakvi dokazi za takve tvrdnje.

„Oni ne iznose dokaze. Oni govore bez bilo kakve materijalne potpore, bez ijednog snimka kojim se to može dokumentovati“, kaže Detmer.

„Znamo da su jedan ili dvoje demonstranata nosili tog dana puške, ali oni nisu odgovorni za ubistvo 53 demonstranta. Imamo opsežnu dokumentaciju britanskih ferenzičara koji su istraživali ta mesta i otkrili pozicije sa kojih se, po svemu sudeći, pucalo. Utvrdili su da su to bile zgrade koje su se nalazile pod kontrolom Vlade, a ne one gde su bili demonstranti“.

Većina žrtava sa Majdana ubijena je hicima u glavu ili vrat – u forenzičkim izveštajima povrede su opisane kao „rane nanete od strane profesionalnih strelaca“.

Nešto ranije ovog meseca, šef estonske diplomatije Urmas Paet izneo je u telefonskom razgovoru sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton navode da su snajperiste angažovale opozicione vođe protesta.

Detmer je uspeo da pronađe doktorku sa Majdana Olgu Bogomolec koja je u razgovoru spomenuta kao izvor tih tvrdnji.

Ona je rekla da je Paet u sred svog toga haosa sigurno pogrešno protumačio njene reči, pošto je ona videla samo da učesnike protesta ubijaju snajperisti.

Privremena Vlada Ukrajine objavila je preliminarni izveštaj o istrazi koja je sprovedena o tom slučaju, ali je doktorka Bogomolec pre toga rekla da strahuje da njegovi rezultati, ukoliko u pisanje bude uključena Služba bezbednosti, mogu biti sporni.
XS
SM
MD
LG