Dostupni linkovi

Završeno glavno haško suđenje Šešelju


Vojislav Šešelj u sudnici, foto iz arhive
Vojislav Šešelj u sudnici, foto iz arhive
Glavno haško suđenje vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju završeno je protekli tjedan.

On je u završnim riječima porekao optužbe tužiteljstva za zapovjednu odgovornost nad zločinima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Vojvodini koje su počinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta.

Suce je Šešelj izazvao da protiv njega primijene krajnju silu u određivanju kazne, poručivši im pritom da mu ništa ne mogu.

„Možete samo da me ubijete, ali onda će se i moj grob boriti protiv vas“, poručio je Šešelj haškim sucima ocjenjujući optužbe i suđenje protiv njega političkim.

Složio se pak s otežavajućom činjenicom koju je tužiteljstvo navelo pri zahtjevu za 28 godina zatvora - kako je koristio svoje haško suđenje kao političku pozornicu:

„A kako ja da se suprotstavim ovom sudu i ovom tužilaštvu nego političkim govorima? On će biti pametniji, umniji od vaših govora i da će vas tući kao haubicom i da nemate nikakvi šansi u sukobu ideja. U sukobu pravnih argumenata, u sukobu pravnih principa, nemate nikakvih šansi protiv mene.“

Možete da me ubijete

Šešelj je, za razliku od svih dosadašnjih optuženih, sam pozvao suce da na njemu primijene najveću moguću silu, te da u tome ne oklijevaju:

„Protiv mene leka nema, i samo možete da me ubijete.“

Šešelj je ustvrdio kako on odlazi u slavu, a Srpska radikalna stranka u pobjedu na sljedećim izborima.

Iako je tužiteljstvo imalo pravo na dužu repliku na završne riječi optuženog, tužitelj Matias Marcussen to nije učinio jer, kako je naveo, Šešelj nije iznosio pravne nego političke argumente.

„Časni sude, tužilaštvo je dokazalo krivicu optuženog za tačke optužnice i mi tražimo da donesete presudu da je on kriv u skladu sa time i da odredite kaznu koja odgovara mnogim žrtvama koje su propatile zbog njegovog ponašanja“, kazao je tužitelj.

Podsjetimo: Šešelj se u haškom pritvoru nalazi već devet godina, a suđenje mu je počelo 2007. godine. No ovo mu nije zadnje suđenje budući da ga očekuje treći po redu proces za nepoštivanje suda zbog objave imena zaštićenih svjedoka.

********
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Žrtve još čekaju pravdu, zločinci na slobodi
Završeno glavno haško suđenje Šešelju
Život se ipak polako vraća u Ravno
Sjećanje na zločin nad Srbima u Sijekovcu


*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG