Dostupni linkovi

Ledena masa nanosi štete na Dunavu


Led na Dunavu kod Smedereva, februar 2012.
Led na Dunavu kod Smedereva, februar 2012.
Piše: Norbert Šinković

Ledostaj na Dunavu i dalje pravi problem. Ranije su mediji javili da su ledene sante otrgle dve barže, koje su sada blokirane ledom dva kilometra nizvodno od Žeželjevog mosta. Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ međutim, tvrdi da barže na Dunavu nisu otkačene, već ih je led, pomerio.

Dve barže koje su se pomerile su u potpunosti bezbedne, kaže rukovodilac odbrane od voda u javnom vodoprivrednom preduzeću Mirko Galonja.

„Barže se nalaze šest kilometra nizvodno od Žeželjevog mosta. Oni su u kontaktu sa kapetanijom u Novom Sadu. One su tu locirane, i nema nikakvih problema. Ostaće tu dok se ne promenu uslovi i dok ih ne mogu pomeriti na bezbednije mesto“, kaže Galonja.

Snažna ledena masa koja se nakupila otkinula je i odnela nekoliko splavova, a pričinjena je i znatna materijalna šteta. Menadžer splava „Skiper” Zoran Kubanović kaže da još ne znaju ko će nadoknaditi štetu.

„Ne znam ni koje nadležan ni za pomoć ni za nadoknadu štete. Ovo je tek početak, niko ne zna kad će se završiti. Niko još uvek ne zna koliko će ovo trajati. Svi koji su nadležni digli su ruke odavno”, kaže Kubanović.

Rukovodilac ugostiteljskog objekta nije mogao da nam potvrdi veličinu nanete štete.

Inače, vodostaj Dunava kod Novog Sada u četvrtak je 352 santimetra, što je povećanje za 131 santimetar u poslednja dva dana. Ovi podaci ukazuju na to da je došlo do 'zagušenja toka' na deonici od Novog Sada do Slankamena.

Stanje sa vodostajem trebalo da se normalizuje u četvrtak u toku dana, kažu stručnjaci.
XS
SM
MD
LG