Dostupni linkovi

Hooper: Kosovo ne sme pristati na promenu imena


James Hooper
James Hooper
“Ukoliko se složi sa promenom imena, što predlažu evropski diplomati i pregovarači, Kosovo će zauvek ostati zaglavljeno sa tim nazivom i postaće država pod obeležjem”, izjavio je James Hooper, bivši američki diplomata u intervjuu za RSE, komentarišući pitanje predstavljanja Kosova na regionalnim inicijativama.

RSE:Upravo je završen referendum na severu Kosova. Ukoliko se na njega gleda kao na nešto bez praktičnog uticaja, kakav je odraz ovog referenduma na dugoročnom planu?

Hooper: Mislim da je to akcija koja ima određeni uticaj. Ovim se šalje poruka međunarodnoj zajednici da srpska zajednica u tom delu nije spremna da pokaže fleksibilnost, nije spremna da pruži podršku, da pomogne i da ima razumevanja za tehničke razgovore koje vodi EU.

Na taj način smatram da Srbija nije u stanju, ili nije spremna da kontroliše ovo pitanje, što podrazumeva da uslovi nemačke kancelarke, Angele Merkel, za dobijanje statusa kandidata za Srbiju, još uvek nisu ispunjeni. Glas kosovskih Srba na severu – i svi znamo kakav je rezultat – neće biti od važnosti unutar Kosova, ali će biti važan za Brisel, Berlin, kao i za Beograd.

RSE: Po vama, koji je glavni cilj ovog referenduma?

Hooper: To su napori kako bi se dokazao potpuni nedostatak fleksibilnosti Srba na severu da prihvate da su deo Kosova. Na taj način šalje se poruka Srbiji da oni žele njihovu pomoć, ali je traže kod nacionalnističkih snaga.

S jedne strane, to je poziv za pomoć upućen Srbiji, kojim se odbacuje bilo kakva mogućnost da budu deo Kosova.

RSE: Situacija na severu i dalje je tema diskusija. Neki kažu da je za taj deo potreban specijalni status, a neki da je Ahtisarijev plan najbolje moguće rešenje. Šta vi podržavate?

Hooper: Ja predlažem plan Merkelove za sever. Vlada Kosova treba da bude spremna da ode u Berlin i da izrazi spremnost za jedan sporazum, a na osnovu kojeg bi Srbija morala da dozvoli Kosovu da se učlani u UN.
Dok bi se suverenitet Kosova na severu ispoštovao, Priština bi bila velikodušna da severu pruži jedan veći stepen autonomije, i smatram da bi to bio Merkelin plan i to bi bio i moj predlog.

Ne bi bilo više blokada, ne bi bilo veta od strane Rusije. U zamenu, Kosovo bi trebalo biti spremno da prihvati jedan sveobuhvati i autonomni plan za sever, ali u okviru onog što je izjavila gospođa Merkel tokom njene posete Beogradu, povodom odluke koja je doneta u vezi statusa kandidata za Srbiju - dok bi se suverenitet Kosova na severu ispoštovao, Priština bi bila velikodušna da severu pruži jedan veći stepen autonomije, i smatram da bi to bio Merkelin plan.

Ja to vidim na ovaj način i ovo bi bio moj predlog. Vlada Kosova ima računa da bude velikodušna, i iskreno, ima računa da bude velikodušna i prema kancelarki Merkel, kako bi joj se pružila šansa da posreduje u jednom takavom sporazumu.

Kosovari moraju sami da upravljaju

RSE: Gospodine Hooper, dijalog Kosova i Srbije je suspendovan dok je u toku potraga za rešenjem pitanje predstavljanja Kosova. Pomenuta je fusnota, u kojoj bi se pomenula Rezolucija 1244, ali i mišljenje Ministarstva spoljnih poslova o nezavisnosti. Sa 87 država koje su priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu republiku, da li mislite da se o ovom pitanju uopšte treba diskutovati?

Hooper: Smatram da se Vlada Kosova ne bi trebala složiti sa tim. To nije u interesu Kosova. To bi ugrozilo napredak koji je postignut na severu prošlog leta, jer se taj deo do tada smatrao izgubljenim, dok se sada na taj deo gleda kao sastavni deo Kosova. Zašto bi se od svega toga odustalo, i to promenom imena, ugrožavajući tako sav postignut napredak u očuvanju suvereniteta. Pogledajte samo šta se desilo susedu Kosova, Makedoniji, koja je zaglavljena sa terminom FYROM.

Ukoliko se Kosovo složi sa ovom promenom imena, što predlažu evropski diplomati i pregovarači, zauvek će ostati zaglavljeno sa tim imenom, i postaće država pod obeležjem.

Uvek je rizično reći “potrebno nam je više vremena, budite duže sa nama”, jer u tom slučaju međunarodna zajednica će ostati duže nego što vi to želite. Zaista je došlo vreme da Kosovari urade sve što je moguće kako bi organizovali sebe na taj način da mogu sami da upravljanju.
Ovo je jako važno pitanje i Kosovari u ovom slučaju moraju biti tvrdoglavi. U njihovom je interesu da budu tvrdoglavi. Nije u njihovom interesu da na takav način pomognu tehnički dijalog, zato što bi u tom slučaju odustali od strateškog interesa Kosova, samo, i samo kako bi to služilo ulasku Srbije u EU, proces koji posreduje sama EU.

Po mom mišljenju bilo bi mnogo bolje da postoji jedan plan koji bi posredovala Angela Merkel, koji bi bio ozbiljniji i rešio nekoliko pitanja, ali pod prihvatljivim uslovima kako za Kosovo, tako i za Srbiju. Ne bi trebalo biti saglasnosti za ovakvu vrstu promena imena.

RSE: Sada je već najavljen početak okončanja nadgledane nezavisnosti, a u planu je da se ovaj proces završi do kraja godine. Koliko je to realno sa svim izazovima koje Kosovo ima pred sobom?

Hooper: Mislim da Kosovo najbolje pokazuje svoju efektivnost kada se suoči sa krizom ili stvarnim izazovom. Nema razloga zašto se Kosovo ne bi suočilo i sa ovim izazovom, ukoliko zaista radi na tom pravcu, i ukoliko se fokusira na potpuniju vladavinu, uzimajući više odgovornosti.

Mnogo toga je u vezi rukovodstva, mislim da postoji kapacitet za aktuelno vođstvo, za predsednicu Atifete Jahjaga, premijera Hašim Thaçija i za njegov kabinet… trebaju uraditi neke promene, bilo kakve promene koje su potrebne kako bi se suočili sa činjenicom da se mnogo toga treba uraditi kako bi se okončala nadgledana nezavisnost.

Uvek je rizično reći “potrebno nam je više vremena, budite duže sa nama”, jer u tom slučaju međunarodna zajednica će ostati duže nego što vi to želite. Zaista je došlo vreme da Kosovari urade sve što je moguće kako bi organizovali sebe na taj način da mogu sami da upravljanju.
XS
SM
MD
LG