Dostupni linkovi

Svi sem DPS-a protiv predloga rebalansa budžeta


FOTO: b92.net
FOTO: b92.net
Definitivnu odluku o sudbini Vladinog predloga rebalansa budžeta, za tri dana će biti donešena u Skupštini, međutim, sudeći po sadašnjim, otvorenim pozicijama svih partija, čini se da je presuda već donešena.

Nijedna partija, osim vladajuće Demokratske partije socijalista, neće glasati za Vladin predlog rebalansa budžeta. U protivljenju, pored opozicionih partija, prednjači manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija koja odbija da pristane na DPS-ov predlog da građani plaćaju dug podgoričkog Kombinata aluminijuma za električnu energiju koju je potrošio dok je, prije uvođenja stečaja, KAP-om upravljala ruska Centralnoevropska aluminijumska kompanija.

Vladin predlog rebalansa, da podsjetimo, predviđa novo zaduživanje za 102 miliona na ime garancija koje je Vlada dala za kredite koje je u ime KAP-a podigla Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, a nije otplaćivala. Crna Gora je na ime garancija prošle godine već platila 23 i po miliona eura.

Pored toga, Vlada traži da se iz budžeta 61 milion eura koliko KAP duguje Elektroprivredi, a koja baš približno toliko duguje državnom budžetu na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

"Cilj ovoga rebalansa je da uradimo sve što je do nas da ne ugrozimo normalno funkcionisanje Elektroprivrede Crne Gore, da imamo adekvatnu fiskalnu održivost. Cilj je takođe da uputimo jasnu i nedvosmislenu poruku stranim inevstitorima da su njihova ulaganja u Crnoj Gori nešto što mora biti sigurno, stabilno i predvidivo", kaže ministar finansija, Radoje Žugić.

Na opšte protivljenje Vladinom predlogu, tokom sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju u ponedjeljak, iz DPS-a su reagovali ocjenama da opozicija nastavlja sa mržnjom prema svemu što je u Crnoj Gori od interesa za državu, odnosno, optužbama na račun svog "odmetnutog" koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije da je svojim angažmanom na sprečavanju privatizacije Elektroprivrede, odnosno, pljevaljske Termoelektrane zapravo prouzrokovala današnju tešku situaciju u kojoj su se našli KAP i Elektroprivreda.

"Vlada Crne Gore, odnosno koalicija koja podržava politiku koju vodi Crna Gora će se kao i uvijek odgovorno odnositi prema građanima Crne Gore i donositi, bez obzira koliko nepopularna rješenja to je sve u interesu prevazilaženja nečega što se dešava ne samo u Crnoj Gori nego u cijelom svijetu", rekao je Filip Vuković, iz DPS-a.

Funkcioner Socijaldemokratske partije, Damir Šehović je protivljenje predloženom rebalansu obrazložio odbijanjem da se građanima nametne otplata KAP-ovog duga za struju, ali i trošak za nove subvencije za struju koje bi u narednih šest godina, po Šehovićevoj računici, građane koštale preko 90 miliona eura.

Šehović je odgovorio i na optužbe da bi neusvajanje rebalansa emitovalo lošu poruku stranim investitorima.

Srđan Milić
Srđan Milić
"Ne može biti udar na strane investitore ako od tih istih stranih investitora tražite da se ponašaju jednako onako kako se ponašaju i u državama iz kojih su došli. Ne, udar na strane investitore se pravi onda kada su predlažu nesistemska rješenja pa kada zbog takvih rješenja oni posluju u uslovima poslovne nesigurnosti e, to je onda udar na strane investitore", kaže Šehović.

Lider opozicione Socijalističke narodne partije, Srđan Milić je rekao da SNP neće glasati za rebalans, ali ne zbog 60 miliona za struju, već zbog 100 miliona za garancije. Milić je odapeo i strelicu ka SDP-u koji je svih proteklih godina podržava i aktivno učestvuje u Vladi koja sada traži rebalans.

"Svako igra svoju igru, svako pokušava da se opere od onoga što je zajedno radio i briga ga kako će ova država funkcionisati", izjavio je on.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević je rekavši da rasprava na temu rebalansa, po svojoj prirodi ustvari ne pripada skupštinskom Odboru za ekonomiju, već prije Odboru za bezbjednost, poslao i upozorenje kolegama koje je pozvao da odbiju Vladin predlog.

"Ko u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja, ali i bezbjednosti Crne Gore na prikriven, podmukao ili drugi sličan način u vršenju svoje službene dužnosti, a ovo je naša službena dužnost danas, ili radne obaveze prouzrokuje štetu koja prelazi iznos od 15 hiljada eura za državni organ ili organizaciju u kojoj radi, ili za drugi državni organ kazniće se zatvorom od 3 do 15 godina. Mi vas zato molimo da ne glasate za ovaj rebalans danas, a sa druge strane upozoravamo vas da ćemo onoga trenutka kada većina bude na našoj strani pokrenuti pitanje vaše lične odgovornosti", kazao je Medojević.

Skoro sve diskusije protivnika Vladinog predloga su imale zajednički sadržalac u formi pitanja koje je postavio i funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić.

"Ko je dozvolio da se mjesecima troši struja i isporučuje, da se ne plaća a da se ne plaća ni porez po osnovu PDV Crnoj Gori? Na to nijesmo dobili odgovor. Pisanog traga nema, ne zna se za tu odluku ali je vjerovatno rečeno nekome da se taj porez ne pokušava naplatiti, da bi se u nekom momentu prebio. Sada smo došli u situaciju da nas sve prigurate uz zid i nas i cijelu Crnu Goru i da kažete glasajte za ovo i spašavajte Crnu Goru. Ne, ja mislim da spašavamo Crnu Goru glasajući protiv toga. Takođe moram da prokomentarišem i nešto što sam danas čuo. To je informacija da je odbor direktora Elektroprivrede 10 puta izvršnom direktoru izdao nalog da naplati dug, a ovaj ga ne ispunjava. Da li mi sada treba da priskočimo da spašavamo izvršnog direktora?" upitao je Bojanić.
XS
SM
MD
LG