Dostupni linkovi

Sveta stolica iz Zavidovića


Sveta stolica iz Zavidovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Sveta stolica iz Zavidovića

Desetak je dana ostalo do posjete pape Franje Bosni i Hercegovini. U Tomislavgradu u Stolariji Kraljević izrađeni su oltar, liturgijsko posuđe i svijećnjaci koji će se koristiti na misnom slavlju sa papom na Koševu. Posljednje pripreme, među ostalima, obavljaju i duboresci iz Zavidovića, otac i sin, Salem i Edin Hajderovac. Marljivo i mjesecima radili su na jednom od, kako kažu, najvećih projekata u karijeri, stolici u koju će u Sarajevu 6. lipnja sjesti Sveti otac papa Franjo.

Nakon što je iz Vatikana stigla vijest da će papa Franjo posjetiti Sarajevo, mnogi Bosanci i Hercegovci poželjeli su biti dijelom velikog događaja. Jedan od prvih, koji je na poziv župnika iz Šikulja počeo izrađivati liturgijsko posuđe, procesijski križ i svijećnjak bio je akademski slikar Ilija Skočibušić:

„Ja sam bio najprije iznenađen jer nisam očekivao takav poziv i da bih mogao za tako važnu, tako značajnu prigodu raditi liturgijsko posuđe.“

Ubrzo su se Iliji sa novim prijedlogom obratili Božo i Ivan Marinčić, vlasnici jedne duvanjske stolarske tvrtke. Željeli su, naime, za ovu priliku pokloniti oltar i ambon, mjesto sa kojeg se naviješta Evanđelje.

„Kad sam pročitao na teleteksu da papa dolazi u Bosnu i Hercegovinu, meni je ta vijest, kao vjerniku, stvorila pozitivnu atmosferu i nisam dugo čekao, odmah sutradan sam svome rođaku, s kojim skupa radim već 20 godina predložio da mi uradimo oltar i ambon za papu“, kaže Božo Marinčić.

Oltar je oslikan elementima stećaka, dijelom povijesti Bosne i Hercegovine i naroda koji tu žive. Sastoji se od tri dijela, tri stećka, objašnjava Ilija:

„Glavni, centralni dio ima oblik zaglavnog kamena, to je simbolika Krista. U gornjem dijelu središnjeg kamena će biti bosančicom ispisan tekst, a u donjem dijelu zaglavnog kamena će biti urezan križ, na jedan od načina na koji je križ bio prikazivan na stećcima. U donjem dijelu oltara će biti prikazi također sa stećaka.“

Elementi stećaka naći će se i na ambonu. I ostalo liturgijsko posuđe protkano je simbolikom, nastavlja Ilija:

„Kalež, kao centralni predmet liturgijskog posuđa, sam zamislio tako da stoji na četiri katedrale. Te katedrale simboliziraju naše četiri biskupije, mostarsku, trebinjsku, sarajevsku i banjalučku. Iznad tih biskupija nalaze se tri sveca: Marija, majka crkve i ujedno najsnažnija zagovornica, zatim prorok Ilija, koji je zaštitnik Bosne i Hercegovine i sveti Franjo Asiški, koji simbolizira ulogu fratara na ovim prostorima.“

Ovih dana u tijeku su završni radovi i na izradi stolice, na kojoj će sjediti papa Franjo tijekom svete liturgije na stadionu Koševo. Izradu stolice inicirao je zavidovićki duborezac Salem Hajderovac.

„Ja sam čuo na Dnevniku da dolazi Sveti otac u Bosnu i Hercegovinu. Moj je sin još uvijek radio, to je bilo pokasno, otprilike oko osam navečer, radili smo jedan posao koji smo trebali da isporučimo. I ja sam došao njemu i rekao: 'Evo dolazi nam Sveti otac u pohode u Bosnu i Hercegovinu. Šta misliš ti da mi radimo stolicu za papu?'. On se oduševio, ali se i iznenadio.“

Stolica je napravljena od orahovog drveta. Dizajn je dijelom rezultat ideja duborezaca Hajderovaca, a dijelom elemenata katoličke tradicije, s posebnim naglaskom na tradiciju katolika u Bosni i Hercegovini:

„Bilo je puno radnih dana na njoj. Sami ovi detalji odnose puno vremena, da se dočara i prikaže sam ulaz sarajevske katedrale. Iznad ulaza je kip Isusa. Tako isto naša crkva zavidovićka, Svetog Josipa, koja je urađena u 3D-u. Tako je urađena i katedrala. I tu je krstionica iz 1244. godine. Ona govori o tome od kada su katolici prisutni na ovim našim prostorima.“

Hajderovci su sa župljanima Zavidovića sufinancijeri stolice. Oltar, ambon i liturgijsko posuđe dar su obitelji Marinčić i župljana župe Šikulje kod Tuzle. Radovi su završeni i sljedeći tjedan će biti isporučeni u Sarajevo. Nakon što papa završi posjetu Bosni i Hercegovini, svi ovi vrijedni predmeti ostat će u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, kao sjećanje na prvi posjet pape Franje Bosni i Hercegovini.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG