Dostupni linkovi

Pakistanski ''Mali Brazil'' živi za fudbal


Navijači u Pakistanu slave pobedu fudbalske reprezentacije Brazila
Navijači u Pakistanu slave pobedu fudbalske reprezentacije Brazila
Abubakar Siddique (preveo Mihailo Rakić)

Stanovnici jednog od najopasnijih gradskih krajeva u Pakistanu žive za fudbal.

Lijari, jedan od dinamičnih ali i najnebezbednijih sirotinjskih kvartova Karačija u Pakistanu, ljudi nazivaju ''Mali Brazil'' zbog toga što važi za centar fudbala u zemlji gde je kriket sport broj 1.

Lijari, pakistanska zajednica afričkih došljaka Šiida, iznedrila je neke od najistaknutijih pakistanskih fudbalera ikada. Ipak, ovaj kvart je mnogo poznatiji po religijskom ekstremizmu, okršaju lokalnih bandi i siromaštvu.

Ovaj kraj je na lošem glasu još od 7. avgusta kada je bačena bomba u toku jedne lokalne fudbalske utakmice, od koje je poginulo najmanje 11 ljudi, uključujući i nekoliko mladih fudbalera, a ranila više od 20. Bomba je bačena odmah nakon što je lokalni političar 'Pakistanske narodne partije (PPP)' uručio trofej pobedničkom timu.

Lijari je nekada bio dinamično ribarsko selo, ali je dolazak velike industrije i imigranata nakon 1947. godine, kada je Pakistan postao država, promenio njegovu ekonomsku perspektivu i način života.

U ovom kraju, kome nedostaje čista voda za piće i ima svega nekoliko bolnica i škola, fudbal je postao prilika da mladi steknu lokalnu slavu.

''Fudbal ovde uživa ogromno poštovanje. Svi ga cene, a igrače obožavaju,'' navodi Šahid Rahman, predsednik ove opštine i bivši nacionalni fudbalski as. ''Bez obzira na to da li je teren podoban za igru, videćete da se deca igraju na njemu. Ovakva takmičenja su stalno aktuelna, neka se održavaju tokom dana, a neka i noću.''

Kažnjavanje zbog političkog stava

Rahman ističe da su mnogi stanovnici Lijarija bili poznati fudbaleri u pakistanskoj reprezentaciji. On procenjuje da pola sadašnje juniorske reprezentacije čine upravo deca iz Lijarija.

Ali Rahman, koji je takođe bio vođa lokalne političke frakcije ''Lajari zajednica za Aman (mir)'', kaže da je njegova zajednica bila kažnjavana zbog uloge koju je imao u politici.

Akhter Baloč, bloger i medijator kampanja za ljudska prava, potvrđuje ove navode. Prisećajući se perioda kada je živeo u Lijariju, objašnjava kako je taj kraj morao da plati visoku cenu jer je tamo bilo uporište PPP-a. Ta partija je vladala do izbora u maju kada je svrgnuta sa vlasti, ali je sačuvala vlast u Sind provinciji, čiji je glavni grad Karači.

Baloč kaže da je Lijari čuven po snažnom suprotstavljanju trima vojnim diktaturama još od 1960. godine. '

'Mislim da je Lijari kažnjen jer je izgledalo kao organizovana zavera i zbog njegovog političkog usmerenja,''
priča Baloč. ''Lijari je nekada bio srce politike u Karačiju. Sada je on uvenuo. Ovih dana njegovo ime najčešće se povezuje sa ubistvima, pljačkama i okršajima bandi.''

Puls Karačija

Stanovništvo Lijarija liči na raznobojni mozaik u kojem, pored ostalih etničkih grupa, dominira Baluči grupa, uključujući i Šiide. Istoričari veruju da su Šiidi potomci afričkih robova iz lokalnih priobalnih naselja kojima se vekovima trgovalo preko Indijskog okeana.

Nadolazećim generacijama iz Karačija i celog Pakistana Lijari je delovao privlačno zbog mogućnosti za razvoj biznisa, pa je tako postao multikulturalna sredina.

''U osnovi, ovde dominira Baluči grupa. Ali ostale zajednice žive u skladnim odnosima sa njom,'' ističe Baloč. ''Vremenom su razvili sličnu tradiciju i običaje.''

Lijari je jedno od najstarijih naselja u Karačiju. Početkom XX veka smatran je muslimanskom četvrti nastanjenom hindusima, hrišćanima i zoroastrijancima.

Rahman, predsednik opštine Lijari, tvrdi da njegovo naselje određuje puls celog grada u kome živi čak 20 miliona ljudi.

''Lijari je iznedrio Karači i učinio ga prosperitetnim'', zaključuje Rahman.
XS
SM
MD
LG