Dostupni linkovi

Pjongjang demonstrira silu, američka podmornica u Južnoj Koreji


USS Mičigen u južnokorejskoj luci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

USS Mičigen naoružan je sa 154 rakete "tomahavk". Reuters video prikazuje uplovljavanje u luku Busan

Američka nuklearna podmornica opremljena raketama "tomahavk" stigla je u Južnu Koreju u trenutku kada raste bojazan da bi Severna Koreja mogla da izvede raketni ili nuklearni test povodom 85. godišnjice od osnivanja njene armije, koja se obeležava danas masovnim vojnim vežbama.

Američka podmornica "USS Mičigen" (Michigan) ukotvila se u utorak u južnokorejsku luku Busan. Naoružana je sa 154 rakete "tomahavk", koje mogu da pogode mete udaljene 1.500 kilometara. Opremljena je i sa malim podmornicama, a na njoj se nalazi i 60 pripadnika snaga za specijalne operacije, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ovo plovilo će se pridružiti grupi bojnih brodova koje predvodi nosač avion "Karl (Carl) Vinson", a koja se približava korejskom poluostrvu. Međutim, zvaničnik južnokorejske mornarice je izjavio da se ne očekuju zajedničke pomorske vežbe, već da se radi o rutinskom zaustavljanju kako bi se posada odmorila i popunile zalihe.

U međuvremenu, severnokorejske snage učestvuju u velikim manevrima oko grada Vonsan, kojima, kako se pretpostavlja, prisustvuje i njihov lider Kim Džong Un (Kim Jong-un).

"Pomno pratimo pokrete severnokorejske vojske", saopštio je Generalštab Južnokorejske armije.

Američka podmornica "USS Mičigen" ukotvila se u južnokorejsku luku Busan
Američka podmornica "USS Mičigen" ukotvila se u južnokorejsku luku Busan

Severnokorejski mediji ponavljaju danas da je armija ove zemlje u stanju da "okonča istoriju američkog spletkarenja i ucenjivanja nuklearnim oružjem".

"Nema ograničenja u demonstriranju moći Narodne armije naoružane sa, u našem stilu proizvedenom, najmodernijom opremom, uključujući različito i minijaturno nuklearno oružje, kao i balističke raketa lansirane iz podmornica", objavilo je zvanično glasilo vlasti Rodong Ćinmun (Rodong Sinmun).

U međunarodnoj zajednici se pribojavaju da Pjongjang planira novi test, kakve uglavnom izvodi prilikom obeležavanja važnih datuma. Međutim, Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da "nisu zabeležene neuobičajene aktivnosti".

Kineski pozivi na smirivanje tenzija

Izaslanik Pekinga Vu Davej (Wu Dawei) doputovao je u danas u japansku prestonicu Tokio. Kina, kao jedina saveznica Severne Koreje, ali koja se protivi razvoju njenog oružja, u više navrata je pozivala na smirivanje tenzija.

"Nadamo se da sve strane, uključujući Japan, mogu da sarađuju sa Kinom u promovisanju što hitnijeg mirnog rešenja", izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Dženg Šuang (Geng Shuang).

Zvanično glasile vlasti u Pekingu Čajna dejli (China Daily) piše da je krajnje vreme da Pjongjang i Vašington odustanu od žestoke retorike i poslušaju pozive za mirno rešenje.

"Na osnovu njihovih poslednjih izjava i poteza, vlasti u Pjongjangu veoma su pogrešno procenile sankcije UN, koje su usredsređene na njene provokacije nuklearnih oružjem, a ne na sam sistem ili vođstvo. One opasno precenjuju svoju snagu i potcenjuju rizik po sebe", ocenjuje kineski list.

Japanski izaslanik za Severnu Koreju Kenji Kanasugi izjavio je nakon susreta sa predstavnicima SAD i Južne Koreje da su se složili da Kina treba da preduzme konkretne korake u rešavanju krize, uvodeći naftni embargo kao polugu za pritisak na vlasti u Pjongjangu.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) pozvao je juče na uvođenje oštrijih sankcija Severnoj Koreji, ističući da je ona globalna pretnja i problem "koji moramo da konačno rešimo".

"Status kvo oko Severne Koreje je takođe neprihvatljiv. Savet bezbednosti mora da bude spreman da uvede dodatne i strože sankcije Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog i balističkog programa", poručio je Tramp.

Da li bi američki udari bili veoma rizični?

Tenzije su pojačane u ovoj regiji u poslednjih nekoliko sedmica, pre svega od obeležavanja 105. godišnjice od rođenja osnivača socijalističke Severne Koreje Kim il Sunga (Kim Il-sung). Tom prilikom vlasti su pokušale da izvedu 16. aprila i šesti nuklearni test od 2006. godine, ali je raketa eksplodirala čim je lansirana.

(Video: Vojna parada povodom obeležavanja godišnjice rođenja Kim il Sunga)

Sjeverna Koreja vojnom paradom demonstrira moć
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence), koji je nekoliko dana kasnije posetio ovu regiju, upozorio je Pjongjang da ne "testira" predsednika Donalda Trampa.

Tramp je kazao pre desetak dana da šalje "armadu" u korejske vode, te da SAD raspolaže podmornicama koje su "veoma moćne, daleko moćnije nego nosač aviona". Međutim, pomenuti konvoj je prošle sedmice izazvao konfuziju kada se ispostavilo da plovi u suprotnom smeru od Severne Koreje.

Zbog krize na korejskom poluostrvu intenzivirane su diplomatske aktivnosti na više frontova. Američki senatori su pozvani na brifing u Belu kuću o Severnoj Koreji sutra, što Bi-Bi-Si ocenjuje kao neuobičajenu praksu.

Dalji razvoj situacije će zavisiti i od Trampove odluke da li će odbaciti savet koji su njegovi prethodnici prihvatali - da bi napad na Severnu Koreju isprovocirao njenu odmazdu najpre na južnokorejsku prestonicu Seul, koji se nalazi u blizini granice. Procenjuje se da bi u prvom danu udara poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Možda će Tramp proceniti da se zbog opasnosti da Severna Koreja na kraju dođe u posed nuklearnog oružja kojim može gađati američku teritoriju - mora prihvatiti rizik rata.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli (Nikki Haley) u ponedeljak nije isključila mogućnost američkog napada na Severnu Koreju ako izvrši još jednu nuklearnu probu.

"Mi nećemo učiniti nešto osim ako nam on ne da povod da učinimo nešto", kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete, rekla je Hejli za američku televiziju En-Bi-Si (NBC).

Na pitanje šta će se desiti ako Severna Koreja izvrši još jednu raketnu ili nuklearnu probu, Hejli je rekla kako misli "da onda predsednik (SAD) stupa na scenu i odlučuje šta će se desiti".

Donald Tramp i Si Điping potvrdili su "ozbiljnost pretnje koju predstavlja Severna Koreja"
Donald Tramp i Si Điping potvrdili su "ozbiljnost pretnje koju predstavlja Severna Koreja"

Trampova administracija nastoji da proširi krug zemalja koje podržavaju njegove napore da izvrši pritisak na Pjongjang kako bi odustao od nuklearnog programa. Američki predsednik je razgovarao o tome telefonom sa liderima Japana i Kine u nedelju veče.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i kineski predsednik Si Điping (Xi Jinping) ponovo potvrdili "ozbiljnost pretnje koju predstavlja Severna Koreja".

Tramp je u više navrata obećao da će Kina dobiti povoljniji trgovinski sporazum sa SAD ako pomogne u vršenju pritiska na Severnu Koreju, kojoj je zvanični Peking jedan od retkih saveznika.

Điping je pozvao u razgovoru sa Trampom sve strane na uzdržanost. Poručio je Trampu da se Kina odlučno protivi bilo kojoj akciji koja je u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti.

Pjongjang prkosi i Kini

Pjongjang je i dalje prkosan, pa i prema Kini kao jedinoj saveznici i glavnom trgovinskom partneru. Severnokojrejske vlasti upozoravaju Peking da će ako pomogne SAD posledice biti "katastrofalne".

Američka ambasadorka u UN je rekla da SAD i Kina vrše pritisak na Severnu Koreju povodom njenih raketnih i nuklearnih proba, kao i zbog hapšenja američkog državljanina tokom vikenda, čime je broj Amerikanaca pritvorenih u Severnoj Koreji povećan na tri. Hejli je navela a su ta hapšenja pokušaj Severne Koreje da stekne osnov za cenkanje u pregovorima sa SAD.

"Imamo posla sa liderom koji sada udara gde stigne i pokušava da pokaže svojim građanima da ima mišiće", rekla je Hejli za američku televiziju Si-Bi-Es (CBS).

Severna Koreja pokušava da ostvari višedecenijski cilj i postavi nuklearnu bojevu glavu na interkontinentalnu balističku raketu, sposobnu da dosegne kopno SAD. Prošle godine je izvela dve nuklearne probe, koje su je približile izradi nuklearnog oružja dovoljno malog da stane na rakete dugog dometa.

Savet bezbednosti UN usvojio je 20. aprila rezoluciju u kojoj se oštro osuđuje poslednje testiranje rakete Severne Koreje i preti novim sankcijama toj zemlji.

Rezolucija, koja je usvojena jednoglasno posle dogovora s Rusijom, osuđuje "veoma destabilizujuće ponašanje" vlasti Pjongjanga, koje su pozvane da više ne sprovode nuklearne probe zabranjene ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

I Kina, saveznica Severne Koreje, podržala je rezoluciju.

Pjongjang je pod sankcijama UN od 2006. kako bi se onemogućio razvoja njegovog nuklearnog programa. Kaznene mere su pooštravane nakon svakog od pet testova koje je izvela Severna Koreja.

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) će predsedavati sednicom Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji 28. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG