Dostupni linkovi

Sveruska politika Milorada Dodika


Uručivanje odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Miloradu Dodiku
Uručivanje odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Miloradu Dodiku
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji, gdje mu je 11. marta uručeno odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i unapređenje i jačanje hrišćanskih vrijednosti u društvu. Tokom ove posjete Dodik se sastao i s ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim i predstavnicima ruske kompanije Zarubežnjeft koja je kupila rafineriju u Brodu. I ova posjeta Rusiji samo potvrđuje sve veće okretanje Dodika od Zapada, ali se može smatrati i dijelom predizborne kampanje, smatraju bh analitičari.

Nagrade Fonda jedinstva pravoslavnih naroda svake se godine dodjeljuju šefovima država, vlada i parlamenata, poglavarima pravoslavnih crkava, poznatim javnim ličnostima i kulturnim djelatnicima. S obzirom da se ova nagrada dodjeljuje šefovima država, na nju se može gledati kao i na ruski šamar suverenitetu Bosne i Hecegovine.

Po povratku iz Rusije, gostujući na entitetskoj Radio Televiziji, predsjednik RS Milorad Dodik naglasio je da je sama vrijednost nagrade to što je primjećena Republika Srpska.

„Za mene znači priznanje Republici Srpskoj, prije svega svim ljudima u Republici Srpskoj. Činjenica da je primijećena Republika Srpska i ono što mi ovdje radimo u borbi za samu Republiku, za vrijednosti, za naš način života", rekao je Dodik.

Dodik je istakao i da je od ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova dobio punu podršku očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma:

„Rusija ostaje principijelno kao svjedok Dejtonskog sporazuma, na onome što tamo piše i način na koji on može da bude promijenjen, a to je, ako bi se uopšte mijenjao, to može biti uz dogovor unutar Bosne i Hercegovine, nikako međunarodne konferencije ili neke druge smutnje koje ovih dana možemo da čujemo od raznih penzionera i nekih ljudi koji u tome apsolutno ništa ne mogu da doprinesu ni da daju. Rusija ostaje važan naš saveznik i mi ne želimo da napustimo to savezništvo.“

Ruski igrač

Glavna urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović smatra da je orden koji je dobio kao i posjeta Rusiji potvrda kontinuiteta Dodikove politike posljednjih godina.

Vildana Selimbegović
Vildana Selimbegović
„Dodik ne krije da će se on i u budućnosti sve više oslanjati na stavove i podršku Rusije. Radi se o osmišljenoj politici koja će i dalje značiti da će u Vijeće za implementaciju mira, našem čuvenom PIK-u, posve sigurno, nakon iscrpnih sastanaka, ruski ambasador najčešće izdvajati svoje stavove", smatra Vildana Selimbegović.

Podsjetivši da je Milorad Dodik u nekom ranijem periodu imao punu američku pomoć i bio američki projekat, Selimbegovićeva ocjenjuje da se on sada potpuno okrenuo Rusiji:

„Dodik već najmanje godinu i po sebe predstavlja kao ruskog igrača i vrlo, vrlo žestoko u svojim istupima, i vrlo često, optužuje SAD za sve što se njemu ne sviđa, recimo kod opozicije, što su nonsensi, ali to je zapravo njegov način da pokaže i da zatraži od međunarodne zajednice da dobro upamti da on više nije ništa što bi ga moglo dovesti u vezu sa zapadnim svijetom. On je ruski igrač.“

Kolumnista i novinar BUKA portala Dragan Bursać mišljenja je da je i ova Dodikova posjeta samo još jedan dio predizborne kampanje u koji se na direktan način uključila i Rusija, ali od koje ovaj bh entitet neće imati velike koristi:

„Kao, sad će Rusi pomoći oko situacije u Republici Srpskoj, konkretno naftne industrije. Neće. Ovo odlikovanje prije svega zvoni u srpskom nacionu i među srpskim nacionalistima, to je ono što je bitno Dodiku. On je sam rekao da se više radi na organizaciji, tačnije reorganizaciji firmi, računajući Rafineriju u Brodu, što nam ništa dobro ne može sugerisati i polučiti. Da je imao bilo šta bolje da kaže, on bi rekao. Ja to vidim samo kao predizborno bildanje i pokazivanje predizbornih mišića u kampanji koja je već počela", smatra Dragan Bursać.

Posjetu Rusiji Dodik je takođe iskoristio da ponovi svoje stavove da želi što je moguće snažniju Republiku Srpsku, naglasivši da bi najradije vidio disoluciju Bosne i Hercegovine, što se može vidjeti iz intervjua Glasu Rusije. On je rekao da će slučaj Krima stvoriti novu praksu u svijetu, te da procesi samoopredjeljenja postaju sve legitimniji.

„A to je sad u ovom trenutku, gledajući u kontekstu Ukrajine i Krima, daleko. Mada Dodiku sasvim sigurno neće biti mrsko da kaže Kosovo je samostalno, zašto ne bi hitpotetički mogla biti samostalna i RS. Naravno govorim o predizbornoj retorici, ne govorim o faktičkom stanju stvari, što on vrlo dobro može potegnuti, sačekaće još koji mjesec sa ovim. Ako stvari budu stajale kako stoje,a to je da će Krim biti nezavisan, mislim da će upotrebiti i to u retorici", zaključuje Dragan Bursać.
XS
SM
MD
LG