Dostupni linkovi

Svemirskoj sondi Rosetta određen datum prestanka rada


Kometa 67Psnimljena sa Rosette
Kometa 67Psnimljena sa Rosette

Sonda Rosetta će se srušiti na Comet 67P u petak 30. septembra, potvrdila je Evropska svemirska agencija.

Kako javlja BBC, manevar, koji se očekuje da će uništiti sondu, će dovesti do kraja dvogodišnjeg istraživanja na četiri kilometra širokom kometu, sastavljenom od leda i kamenja.

Kontrolori leta planiraju da imaju uključene kamere te da preuzmu sliku u konačnici spuštanja na komet. Uključeni će biti takodje i senzori za hemijsku detekciju. Svi ostali instrumenti će biti isključen.

Rosetta će se programirati u putanju niske elipse sve dok postepeno ne udari u asteroid i to po mogućnosti na mjesto nedaleko od robota File koji je u novembru 2014. sletio na asteroid.

Nakon što je zahvatila oko Sunca u augustu prošle godine, Comet 67P je trenutno na putanju koja se uzima je od unutrašnjeg Sunčevog sistema prema orbitu Jupitera. Danas, sonda je skoro pola milijarde kilometara od Sunca.

To znači da se količina svjetla koja pada na solarne panele Rosette postupno smanjuje, što ima za posljedicu smanjenje dotoka energije njenim instrumentima i podsistemima. Inženjeri će uskoro morati staviti satelit u režim hibernacije ako žele da ga koriste dugoročno - tokom 67P narednog susreta sa Suncem u sljedećih nekoliko godina. Za to nade nisu prevelike s obzirom da je u svemiru već 12 godina trpeći ogromne temperaturne razlike, štetna zračenja i malu količinu pogonske energije.

Kontrolori će pokušati da održavaju kontakt sa satelitom što je duže moguće tokom završne faze spuštanja. Mnogo toga će zavisiti od toga koliko dobro se Rosetta nosi sa prašnjavim okruženjem kometa.

Crash-slijetanje je postalo uobičajen način da se okonča misija planetarnih sondi, ali nekoliko, kao što će Rosetta pokušati, su hodanje-tempo touchdowna. Kontrolori očekuju da će uspješno programirati automatsko isključivanje, koje će se aktivirati u trenutku udara u komet 67P.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG