Dostupni linkovi

Sve bliže otkriću da Zemljani nisu jedini u svemiru


Trappist-1
Trappist-1

NASA je objavila da je oko jedne zvijezde otkrila čak sedam zemljolikih planeta. Naime, riječ je o sedam planeta koje kruže oko zvijezde TRAPPIST-1, a čak tri se nalaze u tzv. nastanjivoj zoni.

Nastanjiva zona je optimalna udaljenost planete i njene orbite u odnosu na zvijezdu kada je riječ o razvijanju života. Kada je riječ o sistemu TRAPPIST-1, najmanje jedna planeta pokazale je znakove obilnog posjedovanja tekuće vode.

Solarni sistem TRAPPIST-1 nalazi se na oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje, a u njenom centru je smješten istoimeni hladni crveni patuljak. Ova zvijezda je u poređenju sa našim suncem znatno manja, a na njenoj površini je zastupljena "niska" temperatura od oko 2.500 stepeni Celzija.

Prema riječima NASA-inih naučnika, svih sedam planeta nalazi se u zaključanoj orbiti, slično kao što je Mjesec zaključan sa Zemljom. Drugim riječima, jedna strana planete je kontantno okrenuta prema svojoj zvijezdi tako da je jedna strana u vječnom danu, a druga u vječnom mraku.

Trajanje jedne godine za svih sedam planeta je izuzetno kratko - od jednog dana do najviše 20 dana.

Prve tri planete otkrivene su u maju 2016. godine uz pomoć teleskopa TRAPPIST, a teleskop Spitzer i pet drugih teleskopa je korišteno u detektovanju ostatka sistema.

Egzoplanete su postale vjerovatno najuzbudljiviji sektor astronomije u posljednjih 10 godina s obzirom da se nove planete van našeg sistema otkrivaju gotovo svakodnevno.

Ono što posljednje otkriće ističe iznad ostalih jeste brojčanost otkrivenih nastanjivih i zemljolikih planeta oko samo jedne jedine matične zvijezde što naučnicima daje izuzetan potisak i nadu u daljnjoj potrazi za "plodnim" egzoplanetama odnosno vanzemaljskim životom.

XS
SM
MD
LG