Dostupni linkovi

Sve spremno za referendum o EU


Zagreb
Zagreb
Referendum na kojem će hrvatski građani odlučiti o pristupanju svoje zemlje Europskoj uniji održat će se 22. siječnja, i to je prvi zahtjevan zadatak pred novom Vladom lijevog centra.

Referendumsko pitanje bit će „jeste li za ulazak Hrvatske u EU?“, a ponuđeni odgovori biti će „za“ i „protiv“.

„Sve je spremno i službena kampanja kreće 3. siječnja“, najavila je u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Kampanja će se sastojati od tri elementa.

„Prvi je pristupačno i razumljivo informiranje, drugi je poruka i dodatna informacija kao živa riječ od strane predsjednika Republike, predsjednika
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Vlade i nekih od članova Vlade, i treći element su poruke nevladinog sektora, odnosno civilnog društva“, kazala je Pusić.

I oni koji 22. siječnja ne budu u svom mjestu prebivališta, moći će glasati na referendumu ako do kraja sljedećeg tjedna, dakle i u subotu i nedjelju u svom uredu državne uprave uzmu potvrdu s kojom će moći glasati tamo gdje se zateknu, kazao je novi ministar uprave Arsen Bauk.

„Posebno bih pozvao studente koji su sada kod kuće, s obzirom da ne traju predavanja, da prije povratka u mjesto studiranja također uzmu potvrde u uredima državne uprave kako bi mogli glasovati na referendumu“, navodi Bauk.

Nije pitanje odnosa vlasti i oporbe

Nevladina udruga GONG zatražila je odgodu referenduma zbog nedostatnog pravnog okvira i nedostatne informiranosti građana, podsjetila je u izjavi za naš radio Jelena Berković iz GONG-a.

„S obzirom da je datum referenduma definiran i da se sada više neće pomicati, ono što je sada ključno jest da se u suradnji Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave, onako kako je to do sada najavljivano, ti nedostaci u zakonodavnom okviru ipak pokušaju pokrpati“, kaže Jelena Berković.
Jelena Berković iz GONG-a kaže kako je saa ključno da se pokušaju ispraviti nedostaci u zakonodavnom okviru.

Nakon što su sindikati prošle godine prikupili preko 700.000 potpisa za referendum protiv najavljenih izmjena Zakona o radu, kao neko kompromisno rješenje dogovoreno je sa tadašnjom Vladom Jadranke Kosor - da se istog dana kada se bude održavao referendum o EU održi i referendum o bitnom ublažavanju uvjeta za održavanje referenduma.

Datum referenduma o EU se bliži, a Vlada se o zahtjevu sindikata da se taj dogovor poštuje još nije očitovala, kaže za naš radio aktualni koordinator sindikalnih središnjica Krešimir Sever.

„Sada se pokazuje da tumačenje sadašnje vlasti ide u pravcu da – ako bi se olakšao pristup referendumu, da bi to omogućilo novoj oporbi da sada lakše
Krešimir Sever, 2011.
Krešimir Sever, 2011.
saziva referendume, pa bi to remetilo funkcioniranje nove vlasti u nužnim reformama i potezima za izvlačenje Hrvatske iz krize. Tako da ispada da je pitanje referenduma zapravo pitanje odnosa vlasti i oporbe, što mi nikako ne možemo prihvatiti“, navodi Krešimir Sever.

Ako nova Vlada doista ne bude željela poštivati dogovor sindikata sa Vladom Jadranke Kosor o istovremenom održavanju referenduma o Europskoj uniji i referenduma o referendumu, Sever najavljuje da će sindikati sjesti sa svim ostalim udrugama civilnog društva i smisliti što dalje.

„Jer pitanje referenduma nije samo sindikalno pitanje, nego daleko, daleko više je to pitanje građanske demokracije i mogućnosti da građani lakše dođu do referenduma i time podsjete bilo koje vlasti da su tu zbog građana“, zaključuje Sever.
XS
SM
MD
LG