Dostupni linkovi

Sve više žena pod hidžabom u Novom Pazaru


Novi Pazar, foto:Marija Arnautović
Novi Pazar, foto:Marija Arnautović
Elzana Đulović

U Novom Pazaru sve je više žena sa hidžabom, tradicionalnom maramom koja pokriva glavu. O razlozima pokrivanja, te o tome kako okolina gleda na to i da li je to promijenilo nešto u njihovim životima za RSE govore dvije Novopazarke.

Tridesetogodišnja Hasna Ziljkić, koja se pokrila sa 15 godina kada je upisala srednju versku školu Gazi Isa beg medresu u Novom Pazaru, kaže da je to tada nalagala upravo škola za koju se opredelila, ali je kasnije shvatila da je marama deo nje.

Hasna, koja je završile studije žurnalistike u Tuzli a sada radi i kao koordinator u Kulturnom centru, kaže da ju je okolina prihvatila onakvu kakva jeste i da se njen život nije puno promenio od trenutka kada je stavila maramu.

„Okolina u Novom Pazaru nije tada na to gledala kao na nešto strano jer je religija tih devedestih godina igrala značajnu ulogu u životima Bošnjaka na ovim prostorima, a što se roditelja tiče oni su to sasvim normalno prihvatili jer se kod mene osim te marame ništa drugo nije promenilo“, kaže Hasna.

Ona dodaje da islam ne zabranjuje ništa što je lepo, pa tako ni ona sebi ne uskraćuje putovanja, druženja, ali i stručna usavršavanja.

Muamera Mulić stručni saradnik centra za decu i omladinu Duga u Novom Pazaru maramu je stavila pre tri godine, mada joj je, kako nam je rekla, želja bila da to uradi i mnogo ranije.

Ova 49- godišnja Novopazarka kaže da je taj čin odlagala iz straha da neće biti dovoljno pripremljena da dostojanstveno nosi svoju maramu. I ona nam je, kao i Hasna, potvrdila da je okolina potpuno normalno prihvatila njenu odluku da ubuduće nosi hidžab.

„Ja sam i pre toga praktikovala odeću koja je bila umerena i jednostavna, pa tako moje okruženje nije bilo puno iznenađeno mojom odlukom, a oni koji su možda imali negativne reakcije meni to nisu pokazali“, ispričala nam je Muamera.

Ona je za RSE otkrila i da je njen život u velikoj meri ostao isti i nakon pokrivanja.

„Moj život je ostao potpuno isti i ja i dalje podjednako dobro sarađujem sa svojim saradnicima na poslu kao i pre, normalno se krećem radim, družim se, a jedino što se promenilo je da sam sebi postavila veće zahteve jer želim da se u toj duhovnoj sferi što više usavršavam“, kaže ova Novopazarka.

Podsetimo da je u vreme komunizma, 1950. godine u tadašnjoj Jugoslaviji donet zakon kojim je bilo zabranjeno nošenje zara i feredže, pa čak i marame, koju je većina muslimanki tada poskidala.

Međutim, devedesetih godina prošlog veka povratilo se jače ispoljavanje verskih osećanja, što je i doprinelo da je u Novom Pazaru sve više žena sa hidžabom.
XS
SM
MD
LG