Dostupni linkovi

Sve odlično, k'o u Beču


Beč
Beč

Priredila: Jasmina Lazić

Kada biste mogli da birate gde biste živeli – da li bi Beč bio vaš prvi izbor? Ako ne možda bi trebalo ponovo da razmislite, pošto najbolji grad na planeti za život nije Melburn. Nisu ni Ženeva, ni Njujork, ni Dubai, već – Beč. Tako bar govore podaci studije koju je uradila jedna od vodećih internacionalnih konsultantskih kompanija, Mercer.

Studija se bavila ispitivanjem socijalnih i ekonomskih uslova, zdravstva, stanovanja, životne sredine i faktora lične bezbednosti u 230 gradova širom sveta. Osim što je Beč pobedio, a Luksemburg mu parira kao najbolji po pitanju faktora lične bezbednosti (jako bitan parametar, i u redovnim a pogotovo aktuelnim okolnostima), Bagdad je osvojio ubedljivo poslednje mesto i po pitanju kvaliteta života i po pitanju sigurnosti.

Zanimljivo je, takođe, da London, Pariz i Njujork nisu uspeli da se plasiraju čak ni među prvih 35 na top listi kvaliteta života. Pariz je, na primer, pao na 37. mesto, bežeći malo Londonu koji je na 39. poziciji, a uzrok za ovo je, pretpostavlja se, strah od teroristiočkih napada. Zato su se među najboljima našli gradovi sa nemačkog govornog područja – Cirih, Minhen, Diseldorf i Frankfurt. Ali, zašto je baš Beč najbolji?

Kao prvo, cena stana, odnosno iznajmljivanja, (jedan je od parametara koji i te kako utiču na kvalitet življenja) je prilično pristojna, ako uzmemo u obzir austrijski standard. Tako, na primer, stan od 100 kvadratnih metara smešten dvadesetak minuta od centra grada može da se iznajmi za oko 800 evra, dok bi, poređenja radi, isti stan na sličnoj lokaciji (po minutaži) u Londonu bio oko 2.500 evra, a u Njujorku koji je na 44. Mestu Mercerove liste čak i skuplji.

Sudeći po podacima Svetske banke, Austrija ima jedan od najviših BDP-a po glavi stanovnika, odmah je iza SAD, ali ispred Velike Britanije i Nemačke.

I gradski saobraćaj je skrojen “po meri čoveka”. Metro radi 24 sata vikendom, a karta za jednu vožnju košta jedan evro.

Evropa

Uprkos ekonomskoj nesigurnosti, gradovi zapadne Evrope i dalje uživaju status najpoželjnijih za život. Na ovoj listi čak sedam je rangirano u top deset (vidi tabelu).

Prag je, na primer, na 69. mestu ove liste kao najbolje rangiran grad Centralne i Istočne Evrope, Ljubljana je na 76., a Budimpešta na 77. mestu. Najgore rangirani su Kijev (176), Tirana (179) i Minsk (190).

Prag
Prag

Po pitanju lične bezbednosti, međutim, Beč je na petom mestu, Ženeva i Stokholm na šestom, dok Kopenhagen, Diseldorf, Frankfurt, Nirnberg i Minhen dele 11. mesto.

Mnoge prestonice su pale niže na ovoj listi po pitanju lične bezbednosti i to pre svega iz razloga straha od terorističkih napada.

Tako je Pariz završio na 71, London na 72, Madrid na 84. i Atina na 124. mestu, najviše zahvaljujući nedavnim političkim i ekonomskim previranjima, koja su rezultirala demonstracijama.

Iza svih njih je Moskva, koja je zauzela 206. mesto na tabeli, kada je lična bezbednost u pitanju.

Severna i južna Amerika

Vankuver
Vankuver

Kvalitet života u Severnoj Americi se bitno ne menja godinama, s tim da su kanadski gradovi na mnogo višim pozicijama od onih u SAD.

Vankuver je najbolje rangiran (5. mesto), za njim su Toronto (15) i Otava (17). U Sjedinjenim Američkim Državama najbolje je živeti u San Francisku (28. mesto), ili u Bostonu (34), Honoluluu (35), pa tek onda Čikagu (43) ili Njujorku (44).

Loše su pozicionirani Monterej na 108. i Meksiko siti na 127. mestu.

Buenos Aires
Buenos Aires

U Južnoj Americi Montevideo (78), Buenos Ajres (93) i Santjago (94) ostaju na najboljim pozicijama za život, dok su Bogota (130) i Karakas (185) pri dnu lestvice.

Azija-Pacifik

Singapur
Singapur

Singapur je po kvalitetu života ispred ostalih – na 26. mestu, dok je Daka najnepoželjnija, zbog čega je i zauzela neslavnu 214. poziciju. Tokio je tek na 44. a Peking čak na 118. mestu.

Što se lične bezbednosti tiče, Singapur je i tu pobedio, na osmom je mestu, a za njim su japanski gradovi – Kobe, Nagoja, Osaka, Tokio i Jokohama koji drže 32. mesto. Zbog političkih nemira i terorističkih napada u kome je bilo i stradalih turista Bankok je zaradio nepopularno 173. mesto na listi.

Novi Zeland i Australija su, takođe, među onima sa najbolljim kvalitetom života u svetu. Oukland je na trećem mestu, Sidnej na desetom, Velington na dvanaestom, a Melburn na petnaestom. I u pogledu lične bezbednosti ovi gradovi su visoko kotirani – pa tako Oukland i Velington dele deveto mesto, a Kanbera, Melburn, Pert i Sidnej dvadeset i peto.

Bliski istok i Afrika

Dubai
Dubai

Nije bilo teško pretpostaviti da će Dubai biti najbolje kotiran u ovom području, iako zauzima 75. mesto na svetskoj listi po kvalitetu življenja. U pogledu lične bezbednosti je, međutim, iza Abu Dabija (23) i Muskata (29).

Bagdad ostaje apsolutno poslednji na listi, i regionalno i globalno gledano, i to kako u pogledu kvaliteta življenja, tako i u pogledu lične bezbednosti.

A gde je Balkan?

Zagreb
Zagreb

Ako izuzmemo Zagreb koji se probio u prvih 100 (na 98. je mestu), balkanske prestonice po kvalitetu života balansiraju na sredini ove liste. Beograd je 141, Sarajevo 158, a Skoplje 159.

Ohrabrujuće ili obeshrabrujuće, pitanje je sad?

Ako se osvrnemo na šampiona ovog teksta (što nije Bagdad iako dominira u obe kategorije), dakle austrijsku prestonicu, možda nije ni čudo što je baš sa ovih prostora potekla izreka: “Dobro k’o u Beču”.

Tabela najboljih gradova u svijetu
Tabela najboljih gradova u svijetu

XS
SM
MD
LG