Dostupni linkovi

Sva lažna obećanja srpskih političara


Šampion u neispunjenim obećanjima, Milutin Mrkonjić
Šampion u neispunjenim obećanjima, Milutin Mrkonjić
Veliki broj funkcionera u Srbiji proslavio se u davanju lažnih obećanja i neistinitih podataka. Državni i politički funkcioneri vode mrtvu trku ko će više obećati.

Kriterijum istinitosti, doslednosti ispunjenih obećanja, ako je suditi prema istraživanju sajta „Istinomer” odavno nije mera realnosti u Srbiji.

Ko je na vrhu liste, odnosno ko ima više negativnih nego pozitivnih ocena, prenosi Zvonko Ninkov, glavni urednik Istinomera.

“Na toj listi najveći broj izjava je zabeležio Mlađan Dinkić-ukupno 39. Odmah iza njega je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić. Što se tiče toga kakve su izjave odnosno da li su one pozitivne ili negativne, ispunjene-neispunjene, realne –nerealne, tu daleko prednjači Mrkonjić. Od 38 izjava čak 31 je negativna, samo pet pozitivno.Na vrhu liste se još nalaze ljudi koji su visoko pozicionirani. Na trećem mestu se nalazi premijer Cvetković, tu je ministar unutrašnjih poslova Dačić.Što se tiče Đelića i njegovog obećanja o ostavci, tu izjavu smo proglasili za najdosledniju”, kaže Ninkov.

Najveći broj funkcionera, njih dvadesetak, čije su izjave ocenjivane ima više negativnih nego pozitivnih ocena. Narodna izreka kaže da se najviše laže uoči izbora, tokom lova i posle ribolova. Šta o političarima i njihovim obećanjima ali i odgovornosti misle Beograđani poslušajte u audio anketi



Srbija očigledno ima mnogo "kandidata" za listu neispunjenih obećanja. Zaposlenje 400.000 ljudi? Otvaranje auto puta Horgoš – Beograd i više desetina kilometara sličnih deonica. Hleb od tri dinara. Švedski standard.

Već je zaboravljeno kako je prošao vođa jedne grupacije nakon priznanja da je lagao u predizbornoj trci za 1.000 evra besplatnih akcija sa ciljem da njegov pulen pobedi na izborima.

Očigledno je da političari uvek računaj na kratko pamćenje naroda, kaže politički analitičar Vladimir Goati.

Vladimir Goati
Vladimir Goati
„Nije samo krivica do političara oni ponavljaju ta svoja „minhauzenska” obećanja ali na to ne slede odgovarajuće izborna sankcije kao što je to u zemljama zapdne Evropa. U predizbornim kampanjama je pitanje ko će čega više da obeća bez obzira da li može ili nemože to da sprovede. Narod naivno već dvadeset godina malo veruje da političari govore istinu. Nažalost prosečan birač nije do sada tako nešto eliminisao i eto odgovora na pitanje što ćemo ponovo imati kako bih rekao “takmičenje minhauzena” u ovoj predizbornoj kampanji”, zaključuje analitičar Vladimir Goati.

U kategoriji doslednosti svrstana je odluka Božidara Đelića da podnese ostavku ako Srbija ne dobije status kandidata. Kao primer nedoslednosti izdvojena je izjava lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića o tome da ne poštuje Ustav Srbije.

Uglavnom su predizborna obećanja negativno ocenjivana jer se vezuju za rokove koji teško mogu da se ispoštuju.

„Bukvalno svi u isti džak pa deda mrazu na rame i neka ih nosi među irvase i političare koji obećavaju a ne ispunjavaju obećanja. Dakle niko ne valja”, kaže duhovito jedna žena.

Mrtva trka javnih funkcioenera pokazuje da je listi kandidata za srpskog Pinokija, nažalost, dugačka.
XS
SM
MD
LG