Dostupni linkovi

Suzbijanje terorizma: Potreba za većom saradnjom Kosova sa zemljama regije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlasti na Kosovu su pojačale mere bezbednosti nakon poslednjih terorističkih napada u Evropi. Državni rukovodioci odlučni su u borbi protiv terorizma, dok iz Islamske zajednice Kosova poručuju da "albanski narod nema krv za prolivanje u tim pustinjama". Policija je pozvala građane i da izbegavaju prometna mesta kao što su koncerti, utakmice, noćni klubovi, autobuske stanice ili trgovački centri.

Veruje se da je oko 300 državljana Kosova učestvovalo u stranim ratovima u Siriji i Iraku, a da je preko 40 građana ubijeno u time borbama.

Iz policije su prethodno saopštili da osobe koje su povezane s ovim terorističkim organizacijama upotrebljavaju internet i društvene mreže kako bi regrutovali mlade sa Kosova.

Policija ima saznanja da su u Siriji i Iraku i žene sa Kosova sa svojom decom, čiji su bliski članovi porodice u ratnim zonama.

U policiji navode da koriste nekoliko metoda kako bi se pratile aktivnosti na internetu. Za problematične stranice policija se uglavnom obraća kompanijama koje su autori tih stranica sa zahtevom da ih zatvore, što međutim zavisi od samih kompanija.

Kako bi se sprečio odlazak ali i kaznili oni koji se bave time, Skupština Kosova je ove godine usvojila Zakon o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje, na osnovu kojeg, oni koji regrutuju, finansiraju ili učestvuju u stranim sukobima mogu biti kažnjeni zatvorom od 5 do 15 godina. Policija je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom pokrenula istragu protiv 150 osoba, od kojih je uhapšeno 80.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, je tokom zagrebačkog samita u sredu izjavila da je Kosovo odlučno da odgovori na pretnje onih koji su uzeli učešće u tuđim ratovima i da je stoga inteziviralo razmenu informacija sa glavnim saveznicima.

I premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je ove nedelje da je Kosovo aktivan deo globalnog saveza protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te da ima svoje odgovornosti u ovoj zajedničkoj borbi.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, tokom posete medresi "Alauddin" u Prištini, kazao je da se ljudi koji šalju fanatične i kriminalne poruke moraju zaustaviti snagom zakona.

"Te fanatične i terorističke grupe neće uspeti da nas unište. Uzmite kao versku obavezu da sprečite te ljude da govore u ime Boga i u ime naše religije, islama", poručio je Veselji studentima medrese.

Kosovski muftija, Naim Trnava, podvukao je tom prilikom da islam nema veze sa "Islamskom državom".

"Nema šehida u tim mestima. Albanski narod nema krvi za prolivanje u tim pustinjama. Svi znamo da se zloupotrebljava i loše interpretira islam i Kur’an i to od strane onih koji nisu pozvani to da rade iz razloga koji su samo njima poznati", kazao je muftija. On je dodao da će Islamska zajednica raditi više kako bi se uticalo na mlade da ne idu na ta ratišta.

Kosovski stručnja za bezbednost, Naim Maljoku, smatra da je rizik od terorizma za Kosovo veći zato što su sa Kosova na strana ratišta otišli autohtoni građani, što nije slučaj za države Zapadne Evrope.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Iz tih država otišli su oni koji su došli u te države. Mali je broj, recimo, Nemaca, Francuza ili Britanaca koji su se konvertirali i otišli u te sukobe. Stoga, organi bezbednosti moraju da vode više računa upravo zbog toga što je rizik veći za Kosovo po tom pitanju. Mislim da su se do sada, Informativna agencija Kosova zajedno sa ostalim agencijama dobro uhvatile u koštac sa ovim problemom i možemo da budemo zadovoljni. Normalno, ove strukture nisu same zato što na Kosovu imamo i prisustvo NATO-a i stoga ima više kapaciteta. Oni sarađuju sa kosovskim bezbednosnim mehanizmima. Ono što je potrebno je veća saradnja Kosova sa drugim državama u regionu, jer je opasnost jednaka za sve", kazao je Maljoku.

Na osnovu nedavno objavljenog izveštaja kosovskog Centra za bezbednosne studije, istraživanja koje je podržala Američka ambasada u Prištini, ideologija tzv. tekfira je ta koja je namamila većinu državljana Kosova da se priključi stranim ratištima.

Ova ideologija koja potiče iz Egipta opravdava nasilje i ubistva nevernika, čak i samih pripadnika islamske veroispovesti koji su, prema sledbenicima ove ideologije, nevernici. Oni odbacuju državu, društvo, uključujući i muslimane koji ih ne slede.

Kako se navodi u izveštaju, pozivi za priključenje Islamskoj državi i predavanja o tekfiru prisutni su u nekoliko džamija u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, ali tekfir se širio i u privatnim prostorijama, stanovima, domovima i slično.

XS
SM
MD
LG