Dostupni linkovi

Susret Kerry-Lavrov: Otvoreno o pogoršanju bilateralnih odnosa


John Kerry i Sergei Lavrov, State Department, 9. avgust 2013.
John Kerry i Sergei Lavrov, State Department, 9. avgust 2013.
RSE i agencije

Zvaničnici SAD i Rusije suočili su se u direktnim razgovorima na vrhu sa problemom pogoršanja bilateralnih odnosa, te potvrdili da će raditi na rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, uprkos napetostima nastalim zbog dubokih razlika u pitanima protivraketne odbrane, Sirije i slučaja zviždača Edwarda Snowdena.

Prije početka razgovora sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim u Vašingtonu, američki državni sekretar John Kerry izjavio je da SAD još uvijek dijele interese sa Rusijom, uprkos pogoršanju odnosa.

Ruski ministar Lavrov potvrdio je kako i Moskva smatra da treba pristupiti rješavanju problema zajednički.

Susret u Vašingtonu uslijedio je nakon što je u srijedu američki predsjednik Barack Obama otkazao susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je trebao biti održan narednog mjeseca u Moskvi.

Odnosi dvije države zaoštreni su pošto su vlasti u Moskvi odobrile politički azil bivšem službeniku američke Nacionalne sigurnosti Edwardu Snowdenu, kojeg Vašington traži zbog objavljivanja povjerljivih informacija.

"Nije tajna da imamo izazove u međusobnim odnosima, i to ne samo u slučaju Snowdena. O tome ćemo sigurno razgovarati i ovaj sastanak je važan jer je iznad svih tih sudara i neslaganja", rekao je Kerry.

Lavrov je kazao kako je Rusija razočarana zbog otkazivanja sastanka Obame sa Putinom, stavivši do znanja da je Moskva već bila pripremila ugovore o trgovinskoj saradnji i nuklearnim istraživanjima.

"Naravno da ima nesuglasica. Nastavićemo da razgovaramo o tim pitanjima oko kojih se ne slažemo odgovorno i iskreno. Moramo da sarađujemo kao odrasli ljudi i to je ono što radimo. Nadam se da će to biti obostrano", rekao je Lavrov.

Sastanku Kerry-a i Lavrova u petak u Vašingtonu prisustvuju i američki sekretar za odbranu Chuck Hagel i ruski ministar odbrane Sergei Shoigu.

Rusija i SAD imaju različite stavove i po pitanju postavljanja američkog raketnog štita u Evropi, odnosu prema Siriji, a davanje azila Snoudenu dodatno je pokvarilo odnose.

Teme razgovora ministara u Vašingtonu su i stanje u Afganistanu, Iranu i Sjevernoj Koreji.
XS
SM
MD
LG