Dostupni linkovi

Suspendovani policajci zviždači se vraćaju na posao


Božidar Vuksanović
Božidar Vuksanović
Da li najnovija odluka vrha crnogorske policije da na posao vrati ljude koji su suspendovani nakon što su javno progovorili o nezakonitostima i neregularnostima koje su uočili u službi poboljšava status takozvanih zviždača bez kojih nema ozbiljne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Novi direktor Uprave policije Božidar Vuksanović donio je odluku da na posao vrati pet policajaca koji su otpušteni tokom službe njegovog prethodnika Veselina Veljovića nakon sto su javno progovorili o švercu na granici sa Kosovom. Otpušteni policijaci su ubrzo nakon sto su dobili otkaz bili napustili Crnu Goru, jer su smatrali da im je ugrožena bezbjednost, a sada se spremaju za povratak kući.

Istovremeno novi direktor Uptrave policije odlučio je da na posao vrati i policajca Gorana Stankovića koji je prije tri godine bio doslovce primoran da napusti posao nakon što je svjedočio o policijskoj torturi nad sada pokojnim podgoričkim bokserom Aleksandrom Pejanovićem.

Aleksandar Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu policije za RSE kaže da je to dobar znak.

"Očigledno je da novi direktor policije u punoj mjeri želi da se posveti redovnim policijskim poslovima. Činjenica je da je u protekle dvije do tri godine javnom scenom dominirala jedna prije svega politička priča kada je riječ o funkcionisanju policijske organizacije i sa tim u vezi treba posmatrati slučaj otpuštenih graničnih policajaca, kao i policajca Stankovića. Očigledna je namjera novog direktora policije da se u punom kapacitetu posveti redovnim policijskim poslovima i zadacima i da mu prioritet ne budu teme sa političke agende već upravo porfesionalne teme koje će biti prije svega usmjerene ka garantovanju bezbjednosti i sigurnosti svih građana, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", ocjenjuje Zeković.

Goran Stanković kaže da nije očekivao da će biti vraćen na posao.

"Iznenađen sam svim ovim događajima, ali da kažem u pozitivnom smjeru. Nijesam mislio da će se ovo desiti i već sam se pomirio sa sudbinom. Međutim, sedma sila, odnosno snaga riječi, snaga novinara, snaga istine smatram da je učinjela plemenitu stvar. Znači sve ono što je bilo unazad nekoliko mjeseci i nevjerovatno dobri ljudi su učinjeli svoje da istina ipak ugleda svjetlost dana i da pravda polako dođe. Evo, upravo idem na razgovor u Upravu policije. Ne možemo se u pravom smislu obradovati ja i moja porodica. Tek kada dobijem rješenje i obučem onu uniformu koju sam časno i pošteno nosio sve vrijeme, godinama ja ću onda da kažem biti smiren", kazao je Stanković.

Jasna poruka

Aleksandar Zeković smatra da će odluka novog direktor Uprave policije znatno uticati i na status svih zviždača u sistemu, bez kojih, naglašava Zeković, nema efikasne borbe protiv korupcije i organzivanog kriminala.
Predrag Bulatović
Predrag Bulatović

"Sama činjenica da se ovi policajci vraćaju profesionalnom radu u policijskoj organizaciji govori o tome da se napokon Crna Gora svrstava u red zemalja koje počinju da štite osobe koje su se odvažile iz moralnih i profesionalnih razloga da govore o nepravilnostima unutar sistema u kojem su profesionalno angažovane. Ovo je jasna poruka gotovo svim policijskim službenicima, a ja bih rekao i šire da bez posljedica i štete po njihovu profesiju i familije u budućem periodu mogu da slobodno i otvoreno govore o nepravilnostima koje uoče tokom preduzimanja svojih službenih ovlašćenja", kaže Zeković.

Član Skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost Predrag Bulatović pozdravlja odluku vrha policije, ali istovremeno poziva na oprez.

"Posljednje aktivnosti u Upravi policije koje znače vraćanje jednog broja službenika koji su ukazivali na nezakonitosti i propuste u radu Uprave policije može da bud jedan dobar znak da će se nešto promijeniti. Međutim, pošto je Uprava policije dio jednog režima koji je u suštini policijski i nedemokratski ja ću biti suzdržan i mislim da je najbolje, razgovarajući sa kolegama iz opozicije da u nekom doglednom vremenu dobijemo informacije na Odboru za bezbjednost o čemu se u suštini radi. Zato što su ti potezi direktna optužba za jedan nezakonit i nepravilan rad bivšeg direktora policije. Treba da znamo kada je Uprava policije bila u pravu, tada ili sada? Ili je sve ovo samo politički marketing", navodi Bulatović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG