Dostupni linkovi

'Šurovanjem' do oružja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iako ubjedljivo najmanja u regiji, crnogorska vojna industrije, u sedmici na izmaku, našla se u centru medijske pažnje. Informacija Federalne televizije Bosne i Hercegovine o navodnom švercu oružja preko crnogorske državne kompanije Montenegro Defence Industry (MDI), za međunarodnu terorističku mrežu Al-Kaidu, ovih dana skrenula je pažnju medija u Crnoj Gori. Stigao je odlučan demant iz te crnogorske kompanije, ali se neminovno otvorila rasprava o tome ima li neregularnosti i šverca u prometu oružja i vojne opreme u Crnoj Gori?

"Nemam dilemu da na EX YU prostoru imamo dva rata. Jedan rat je šverceri oružja protiv konkurencije švercera oružja. Drugi rat je rat švercera oružja protiv firmi koje legalno rade", ovim riječima general u penziji i geopolitički analitičar, Blagoje Grahovac, potvrđuje koliko je šverc oružjem sladak mamac na koji se upecaju oni koji na brz način žele da dođu do velikih količina novca, spremnih da u toj igri posegnu za zakulisnim i nezakonitim radnjama.

"Mafijaši to dobro znaju i oni imaju spregu sa određenim državnim vojnim službama, da bi sve to radile na najbezbolniji način po njih", navodi Grahovac.

Da li je upravo u tome objašnjenje iznenadnog izbijanja afere o navodnom švercu oružjem preko crnogorske državne kompanije Montenegro Degence Industry, a koju je lansirala Federalna televizija Bosne i Hercegovine? Prvi čovjek te kompanije, Zoran Damjanović, odbacuje svaku sumnju i dodaje da će crnogorsko tužilaštvo lako provjeriti kako preko te kompanije nije postajala ni najmanja mogućnost za šverc bilo kakvog oružja.

"Apsolutno je lako proverivo da nikakav izvoz se nije desio iz Crne Gore, da nikakav ugovor nije potpisan sa Libijom i da nikakav zahtev za izdanjem dozvole za izvoz nije podnesen. Sve je to jedna bezobzirna igra sa ciljem da se diskredituje jedna ozbiljna konkurencija koja ima značajan udio u prometu vojne opreme i naoružanja u regionu. Teži se, pri pristupanju Crne Gore NATO, diskreditovati Crna Gora i vladinu firma MDI zajedno sa njom", kaže Damjanović.

Velizar Kaluđerović, nezavisni poslanik i član parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu ističe potrebu ispitivanja poslovanja firme Montenegro Defenece Industry, navodeći kako je upravo ta kompanija u više navrata bila akter afera koje još nijesu razjašnjene.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

"Mislim da tu stvari nisu do kraja jasne. Posljednje sumnje, koje su se pojavile, konačno moraju izazvati novi podsticaj da se u vezi sa svim ovim sumnjama, koje su ozbiljne, koje su opasne, učini maksimum, da bi se stavila tačka na te sumnje, odnosno utvrdila prava istina u vezi sa tim", tvrdi Kaluđerović.

Kako kažu naši sagovornici, Crna Gora je, srazmjerno veličini i broju stanovnika i jačini svoje vojne industrije, veoma mala i njeno učešće na svjetskom tržištu naoružanja se mjeri u promilima. U proteklih 10-ak godina na njenoj teritoriji bio je određen višak naoružanja, koje je Crna Gora uglavnom izvezla kupcima u SAD-u i zemljama NATO-a, dijelom na teritoriju Dalekog istoka i gotovo zanemarljive količine na Bliski istok.

Svaka transakcija, kako tvrdi Zoran Damjanović iz Montenegro Defence Industry, prošla je rigoroznu kontrolu i bio je potreban veliki broj dozvola, kako od nadležnih ministarstava, tako i od međunarodnih organizacija, zbog čega, prema njegovim riječima, nije postojala ni najmanja mogućnost da bilo kakvo oružje bude otpremljeno ilegalno ili nepoznatom kupcu.

Ipak, nije prvi put da se u inostranim medijima plasiraju informacije o navodnom švercu oružjem na ratna područja preko te kompanije. Tako je prije nekoliko godina jedan albanski list objavio da se preko Crne Gore šalje oružje libijskom vođi Gadafiju. Damjanović ocjenjuje da je riječ o istom izvoru dezinformacija, ali da je posrednik u njihovom plasiranju promijenjen:

"Ranije je to bio albanski Sekuli, koji je prenosio razne informacije o našem navodnom izvozu za Gadafija, a sada su se pojavili drugi koji nas vezuju za Al Kaidu. Malo mi je nelogično da neko sarađuje i sa jednim i sa drugim, a naročito sa zemljama članicama NATO", navodi Damjanović.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Crna Gora, prema riječima Velizara Kaluđerovića, ima propise koji regulišu promet naoružanja i robe posebne namjene, a koji su usklađeni sa propisima EU. Odbor jednog godišnje razmatra izvještaj nadležnog državnog organa o izvršenim transakcijama. No, koliko je to dovoljno za parlamentarnu kontrolu i nadzor trgovine oružjem?

"To su korektni izvještaji i sa dosta rutine se razmatraju i usvajaju takvi izvještaji. Bojim se da je to razmatranje u dobroj mjeri izvršavanje formalnih obaveza koje zakon propisuje i konstatovanje iznosa naoružanja koje je prometovano sa područja Crne Gore, koje je izvršeno legalno. Ubijeđen sam da se ti izvještaji, niti bave, niti se mogu baviti prometom onog naoružanja, ako ga ima, koje je učinjeno ilegalno", kaže Kaluđerović.

A onog naoružanja kojim je ilegalno trgovano, prema riječima Blagoja Grahovca, svakako ima. On podsjeća kako u Crnoj Gori trenutno ima 30-ak privatnih firmi registrovanih za promet naoružanja i vojne opreme, od čega se najveći broj transakcija odvija upravo preko Montenegro Defence Industry.

"Zašto se ta firma uvlači u neku aferu? Zato što ta firma ima dobre poslovne rezultate i što to nekome smeta. Imamo potvrdu da se nalazilo naoružanja, vojne opreme i municije u regionu ilegalnim kanalima a porijeklom je iz Crne Gore. Neko to radi. Treba dići galamu na one koji rade legalno i javno, transparentno, da bi se iza te zavjese radili nelegalni poslovi. Ima tu još jedan problem. Nemam dilemu da određene službe, prvenstveno vojne, ilegalno stoje iza pojedinih trgovaca naoružanja i vojne opreme u regionu. To su privatnici. Naravno to njihovo šurovanje uvijek ide na štetu države i gađanje državnih firmi", zaključuje Blagoja Grahovac.

XS
SM
MD
LG