Dostupni linkovi

Suradnjom spriječene ledene poplave na Dunavu


Led na Dunavu, 10. veljače 2012.
Led na Dunavu, 10. veljače 2012.
Suradnjom Hrvatske, Srbije i Mađarske otklonjena je opasnost ledenih poplava na Dunavu. Kvarnerski otoci oporavljaju se od orkanske bure koja je uzrokovala probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a u Splitu opozicija proziva gradonačelika Željka Keruma zbog prošlotjednog snježno-ledenog kolapsa.

Snijeg je prestao padati u cijeloj Hrvatskoj. Autocesta A1 Zagreb – Split otvorena je za sve tipove vozila, a i sav drugi promet odvija se redovno, s malim kašnjenjem.

Bura je prestala i radnici „Elektrolike“ očekuju da će i preostalih petstotinjak stanovnika podvelebitskog kraja, kojima je orkanska bura pokidala vodove, do kraja dana dobiti struju. Suradnjom Hrvatske, Mađarske i Srbije na Dunavu spriječena je opasnost zaleđivanja Dunava i ledenih poplava, koje su u prošlosti znale imati i katastrofalne rezultate.

„I zahvaljujući toj suradnji 4 mađarska ledolomca su uplovila u srpsko i hrvatsko područje Dunava. Dva su stacionirana u Vukovaru, dva u Apatinu. I danas su oba para isplovili – vukovarski ledolomci razbijaju led u području Daljske krivine, a oni stacionirani u Apatinu uzvodno od ušća Drave u Dunav do 1405. kilometra“, kaže za RSE vodeći hrvatski stručnjak za obranu od poplava i direktor osječke podružnice Hrvatskih voda inženjer Zoran Đuroković.

Na taj se način omogućuje protočnost leda i sprečava formiranje ledenih čepova, koji bi mogli dovesti do ledenih poplava. Osim toga, dva hrvatska ledolomca rade na Dravi od Osijeka do ušća Drave u Dunav.

„Tako da možemo reći da se svakodnevnim radom 6 ledolomaca situacija drži pod kontrolom i osiguravamo proiočnost leda na Dunavu“, objašnjava Đuroković.

Na konstataciju da nije bilo suradnje sviju koji su zainteresirani i potencijalno ugroženi, problemi bi bili veći, Đuroković kaže:

„Upravo tako! Znamo da katastrofe ne poznaju granice i zaista već duži niz godina postoji izuzetno dobra vodno-gospodarska suradnja na razini Mađarske, Hrvatske i Srbije. Interes je sve tri strane i stoga sve tri strane zajednički usklađeno djeluju.“

Rasprava o kolapsu u Splitu

I dok je na Dunavu situacija sanirana, Kvarner muče sasvim drugi problemi. Na otocima lošinjskog arhipelaga - Cresu, Lošinju, Susku, Unijama i drugim manjim otocima bilo je zadnjih dana svega – nestanka električne energije, snijega, prekida trajektnih i katamaranskih veza.
Željko Kerum
Željko Kerum

„Pa, dešavalo sve to što ste naveli, a riješeno je – sve! Noćas je Lošinj bio najtopliji u Hrvatskoj sa 0 stupnjeva, a trenutno je plus 3 stupnja, ali snijeg se nije otopio. Snijega ima još par centimetara, ali ceste su čiste. Ralica je očistila ceste, trajekti prometuju redovno, a na malim otocima još uvijek ima snijega. Mještani se sjećaju da je ovoliko snijega koliko je bilo ovih dana u Malom Lošinju bilo na Unijama davne 1929. godine!“ navodi za RSE urednica Radio Jadranke – Radio Mali Lošinj Marta Fazlić.

A u Splitu su u ponedjeljak oporbeni vijećnici i s lijeva i s desna predali gradskoj upravi zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice splitskog Gradskog vijeća kako bi se raspravilo odgovornost gradskih vlasti – gradonačelnika Željka Keruma i predsjednice Gradskog vijeća, njegove sestre Nevenke Bečić - za prošlotjedni snježno-ledeni kolaps u Splitu.

„Smatramo da je ponašanje gradonačelnika i njegove familije prevršilo svaku mjeru, zbog toga što on gradom vlada na temelju plemenskog uređenja!“ kazao je socijaldemokratski vijećnik Ivo Baldasar.

Oporbenjaci se nadaju i raspisivanju referenduma kojim bi se Keruma skinulo sa vlasti, ali poznavatelji kažu da će za to ipak trebati čekati nove izbore.
XS
SM
MD
LG